Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 maart 2004


Vragen van de leden Dijsselbloem en Tichelaar (PvdA) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


* Is het juist dat Wageningen Universiteit u aansprakelijk stelt voor kosten ontstaan door vertraging in de afhandeling door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van mvv aanvragen van buitenlandse studenten?


* Bent u bekend met het feit dat van het grote aantal internationale studenten van buiten de EU die aan de Wageningen Universiteit studeren, slechts ongeveer éénderde tijdig, vóór de aanvang van het academisch jaar, een beslissing op hun mvv-aanvraag van de IND hadden?


* Is het juist dat u Wageningen Universiteit de verzekering hebt gegeven dat alle mvv-aanvragen conform de door u begin 2003 afgegeven garantie binnen twee weken zouden worden afgehandeld? Waarom is deze toezegging niet nagekomen?


* Wie is aansprakelijk voor de kosten die als gevolg van deze nalatigheid zijn ontstaan, zoals omboeken van vliegtickets, leegstand van gereserveerde studentenkamers en extra kosten voor de studenten door opgelopen studievertraging?


* Kunt u de Kamer informeren over de aard en omvang van de vertraging bij het beoordelen van mvv-aanvragen van buitenlandse studenten van alle Nederlandse Universiteiten?


* Wat is de stand van zaken wat betreft de aan de Kamer toegezegde verlaging van de legestarieven voor verblijfsvergunningen e.d. voor buitenlandse studenten en kenniswerkers?


* Gaat de budgettaire last van deze verlaging ten kosten van de budgetten van de minister van OCW voor het hoger onderwijs?


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl