GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 maart 2004 13:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Inburgeren in herkomstland is geen praktische- maar symboolpolitiek

( 3 maart 2004)

Het rapport van commissie Franssen bevestigt de opvatting van GroenLinks dat verplichte inburgering in het land van herkomst nauwelijks praktisch bijdraagt aan de integratie van nieuwkomers. Het plan is hooguit een kostbaar profileringspunt van de regering Balkenende. De grote investering die deze maatregel vereist kan effectiever ingezet worden voor de inburgering van nieuwkomers hier. De commissie Franssen ziet grote organisatorische problemen en hoge kosten voor de Nederlandse overheid bij verplichte inburgering in de herkomstlanden. Dat staat in haar vandaag gepresenteerde advies over de verplichte inburgering voor migranten in het land van herkomst. Ambassades moeten toegerust worden op het afnemen van examens, fraude moet uitgesloten worden, studiemateriaal zal voor verschillende landen, in verschillende talen ontwikkeld moeten worden om huwelijksmigranten alleen al in staat te stellen om over de Nederlandse taal en maatschappij te leren. In de meeste landen zullen deze cursussen niet zomaar uit de markt ontstaan. Zonder deze cursussen zou de verplichting tot inburgeren niet de integratie bevorderen, maar slechts bepaalde bevolkingsgroepen in feite uitsluiten van een huwelijk met een Nederlander.

Het hoogst haalbare niveau voor migranten is bijzonder laag. Meer dan 'een aantal vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen' kan volgens de commissie niet gevraagd worden. De commissie werpt terecht de vraag op of de kosten van deze maatregel wel tegen de baten opwegen.

Gezien de hoge kosten én beperkte baten voor de inburgering werkt dit kabinet slechts aan een symboolprogramma, in plaats van dat zij de inburgering van nieuwkomers serieus neemt. Wat GroenLinks betreft kunnen deze middelen beter besteed worden aan de inburgering in Nederland, met duidelijke eisen aan de inburgeraars.

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -