Openbaar Ministerie

Den Haag, 3 maart 2004

Brandstichter Nieuwerkerk aan den IJssel bekent

Politie Hollands Midden heeft een 24-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden. De man heeft bekend brand te hebben gesticht in kelderboxen in de flat De Beuk in Nieuwerkerk aan den IJssel op zaterdag 28 februari rond 4.00 uur. De man bekende bij de politie niet alleen deze branden maar ook de brandstichtingen in twee kelderboxen in de flat De Els in januari 2004 en in kelderboxen en in de centrale hal van de flat De Beuk in 2003.

De man had de politie in eerste instantie gemeld dat bij tijdens de brand op 28 februari twee brandstichters was tegengekomen waarbij het tot een vechtpartij zou zijn gekomen. De Nieuwerkerker beweerde daarbij gestoken te zijn. Uit onderzoek bleek al snel dat hij de ontmoeting en de vechtpartij met de brandstichters verzonnen had.

De man wist de branden te stichten door een aansteker bij plastic materiaal te houden waarmee de bovenlichten van de kelderboxen waren afgedekt. Door een van de branden in de kelderboxen raakte onder meer een telefoonkabel beschadigd waardoor de bewoners van de bovengelegen flats niet meer konden telefoneren. Daarnaast is er de nodige rook- en waterschade ontstaan. Het is nog onduidelijk wat het motief voor de brandstichtingen is geweest.

De man wordt tevens verdacht van brandstichting in de brandweerkazerne aan de Prins Alexanderlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel op maandag 26 januari. De man ontkent deze brand te hebben gesticht. Onder meer in verband met deze verdenking was de man op 29 januari al door de politie aangehouden. Hij is toen niet voorgeleid aan de rechter-commissaris en in het weekend van 31 januari in vrijheid gesteld. Hij bleef evenwel aangemerkt als verdachte.

De rechter-commissaris heeft de Nieuwerkerker op dinsdag 2 maart in bewaring gesteld.