Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Ruimere openingstijden voor fietsenstalling NS-station

BARENDRECHT - De commissie grondgebied stemde gisteravond in met het verruimen van de openingstijden van de fietsenstalling bij NS-station Barendrecht. Vanaf 1 april kunnen fietsers van maandag tot en met donderdag tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur in de bewaakte stalling terecht. Over een half jaar wordt bekeken of van deze mogelijkheid voldoende gebruik wordt gemaakt en of de ruimere openingstijden van blijvende aard zijn.

Onkruidbestrijding
Ook werd gisteren in commissieverband gesproken over onkruidbestrijding. De gemeente Barendrecht maakt bij onkruidbestrijding gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, voornamelijk omdat deze methode het goedkoopst is en verreweg het schoonste beeld oplevert. De commissieleden spraken geruime tijd over de notitie onkruidbestrijding, waarin voorstellen worden gedaan om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Gelet op de financiële situatie van de gemeente is het onrealistisch om volledig over te schakelen op alternatieve methoden. Daarom werd gisteravond besloten om door middel van een proef te bekijken hoe het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen teruggedrongen kan worden. Op korte termijn wordt gestart om in een nog nader te bepalen gebied het gebruik van het chemische middel 'Deichlobenil' terug te brengen. Per soort beplanting wordt dan tijdens een geheel groeiseizoen bekeken in hoeverre de dosering van dit middel teruggebracht kan worden zonder de frequentie van het schoffelen te verhogen. Aan de hand van de resultaten uit deze proef kan bekeken worden in hoeverre deze werkwijze in heel Barendrecht toegepast kan worden. Verder werd voorgesteld om de 'select-spray-methode' op verhardingen aan te scherpen, wat betekent dat er minder chemische middelen in het oppervlaktewater terechtkomen. En ook wil het college van burgemeester en wethouders een vaste methode ontwikkelen voor het beheer van speelplekken. Voor de uitvoering van deze laatste twee voorstellen is 32.500 euro nodig. De fracties zegden gisteravond toe deze kosten tijdens de voorjaarnota in concurrentie te brengen. Het verbod op 'Deichlobenil' in beplanting binnen een afstand van tien meter vanaf de speelplekken wordt wel gehandhaafd. 'Deichlobenil' wordt overigens twee keer per jaar gebruikt in maart en oktober. Wethouder Peter van Vugt gaf gisteren aan dat bij chemische bestrijding conform de geldende eisen wordt gewerkt en dat in termen van volksgezondheid het gebruik aanvaardbaar is. Wel zegde hij toe dat voortaan via de informatiepagina in de Schakel gecommuniceerd wordt wanneer en in welke wijken 'Diechlobenil' wordt gestrooid.

Routes voor vervoer gevaarlijke stoffen
Verder stemde de commissie gisteren in met de invoering van vaste routes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Per 1 april 2004 is hierdoor duidelijk op welke wegen vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Voor bewoners verandert er feitelijk niets, maar voor bedrijven die gevaarlijke stoffen (laten) vervoeren of gebruik maken van gevaarlijke stoffen ligt dat anders. Bedrijven die tot deze categorie behoren zijn verplicht om gevaarlijke stoffen met ingang van 1 april via de daarvoor aangewezen wegen aan of af te voeren. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat het afleveradres niet aan een aangewezen weg ligt, dan moet bij de gemeente een ontheffing worden aangevraagd. De rijkswegen A15 en A29 zijn in het verleden door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aangewezen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vanaf 1 april zijn door de gemeente Barendrecht een route naar Heerjansdam, de kortste routes over de rondweg naar de bedrijventerreinen en alle wegen op de bedrijventerreinen aangewezen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Bedrijventerrein Cornelisland vormt hierop een uitzondering omdat het gedeeltelijk in Ridderkerk ligt. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen op dit bedrijventerrein moet dus een aparte vergunning worden aangevraagd.

Afvalbeleidsplan
De commissie heeft ingestemd met het afvalbeleidsplan en de hierin voorgestelde budgetneutrale verbeterpunten zoals intensievere voorlichting richting bewoners en strenger toezicht op juist scheidingsgedrag. Hiermee hoopt zij in 2006 de landelijke doelstelling voor scheiding van huishoudelijk afval te halen. Deze doelstelling is gesteld op 56% scheiding, terwijl Barendrecht momenteel op 50% zit. Het voorstel om per jaar twee snoeirondes voor tuinafval in te stellen redde het niet. De fracties zagen hier geen voordeel in, aangezien tuinafval nu al wekelijks aangeboden kan worden. De bewoners van Barendrecht zijn met de afvalstoffenheffing inclusief het gebruik van de blauwe zak goedkoop uit vergeleken met andere gemeenten in Nederland. Barendrecht zit bij de 50 goedkoopste gemeenten voor de afvalstoffenheffing. Maar, naast een goedkope gemeente is Barendrecht ook een schone gemeente. Verder is uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat Barendrecht volgens de methode Nederland Schoon een vier scoort, en dat is de op één na hoogste schoonheidsgraad. De fracties stemden in met het voorstel om de kosten die gemoeid zijn met het verhogen van de schoonheidsgraad van vier naar vijf tijdens de voorjaarsbehandeling van de begroting in concurrentie te brengen. Hiervoor is 55.000 euro nodig. Verder uitte de commissie de nadrukkelijke wens om te onderzoeken of de terugkeer van de retourette in Barendrecht-Centrum een optie is. In Barendrecht-Carnisselande is wel een retourette gepland. Wethouder Van Vugt vertelde dat onderzoek wordt gedaan naar de behoefte aan een retourette, de gemoeide kosten en een geschikte locatie.

Milieuprogramma 2004
Tot slot werd eveneens het milieuprogramma 2004 vastgesteld. In dit programma staan de milieudoelstellingen in 2004 van de gemeente Barendrecht op het gebied van wonen en consumeren, gebruik van de woning, werken en produceren en recreëren en mobiliteit.

Noot voor de pers,