Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Het eerste internationale congres over mycorrhizaschimmels in Nederland

Een unieke gebeurtenis vond zeer recent plaats. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd een internationaal congres over mycorrhizaschimmels, een specifieke groep bodemschimmels, gehouden. Door een subsidie van de Europese Unie aan het onderzoeksinstituut Praktijkonderzoek Plant en Omgeving werd dit unieke congres gerealiseerd.

Iedereen kent wel mycorrhizaschimmels. Bekende voorbeelden zijn de Vliegenzwam en het Eekhoorntjesbrood. Als paddestoelen komen ze in de herfst boven de grond, terwijl de schimmeldraden de overige tijd onder de grond aanwezig zijn. Mycorrhizaschimmels zijn verbonden met de wortels van planten en leven zo in symbiose met vrijwel alle planten. Mycorrhizaschimmels bevorderen de groei van planten door voedingsstoffen en water op te nemen uit de bodem en via de wortels aan de planten door te geven. Ook beschermen mycorrhizaschimmels planten tegen ziekten.

Ruim 20 onderzoekers uit verschillende landen van Europa lieten tijdens het internationale congres zien hoe mycorrhizaschimmels de groei van planten kunnen verbeteren. De onderzoekers illustreerden dat gewassen zoals prei, ui en courgette groter groeiden na toevoegen van mycorrhizaschimmels.
Tevens werd besproken op welke wijze mycorrhizaschimmels de aanplant van bomen en planten in nieuwe te creëren natuurgebieden kunnen verbeteren.
Ook waren tijdens dit congres bedrijven aanwezig die mycorrhizaschimmels produceren om toe te voegen aan planten, zoals gewassen en bomen. Deze bedrijven hebben samen met de onderzoekers de mogelijkheden voor een kwaliteitskeurmerk in de vorm van certificering besproken.

Het congres werd afgesloten met een discussie over mogelijke toepassingen van mycorrhizaschimmels in Nederland in de nabije toekomst. Tot op heden worden mycorrhizaschimmels in de land- en tuinbouw en bij de aanplant van nieuwe plantvegetaties niet of nauwelijks toegepast.

De inhoud van dit congres over mycorrhizaschimmels is samengevat in een rapport dat verkrijgbaar is bij Jacqueline Baar, expertise groep leider bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, team Paddestoelen. Voor dit rapport of overige informatie kunt u contact opnemen met Jacqueline Baar: e-mail: jacqueline.baar@wur.nl

maart 2004