Koninklijke Ahold


03/03/04

Ahold President en CEO Anders Moberg op Buitengewone Aandeelhouders Vergadering: Wij stellen nieuwe normen voor corporate governance en prestaties

Goedemiddag, geachte aandeelhouders - dames en heren. Welkom op deze speciale vergadering die corporate governance tot onderwerp heeft.

We zijn verheugd dat Ahold één van de eerste ondernemingen in Nederland is die de code-Tabaksblat invoert. Onze plannen voorzien erin dat wij vrijwel volledig aan de eisen van de code voldoen. Voor zover dat niet volledig het geval is, zullen we duidelijk uitleggen waarom niet.

We zijn er ook erg trots op dat Ahold de eerste onderneming is die een aandeelhoudersvergadering bijeenroept die uitsluitend is gewijd aan corporate governance. We hebben dat gedaan omdat er geen twijfel mag bestaan over het belang dat wij toekennen aan transparantie. Corporate governance, verantwoording en interne controle vormen de kern van onze strategie Road to Recovery.

De voorstellen die wij u vandaag voorleggen, zullen leiden tot een aanzienlijke verbetering in transparantie en een verregaande vergroting van de macht van de aandeelhouders van Ahold; ook brengen ze Ahold in de voorste regionen op het gebied van corporate governance in Nederland.

Zo meteen zullen Peter Wakkie en Sir Michael Perry de voorstellen gedetailleerd de revue laten passeren. Vóór ik u bijpraat over de fundamentele draai die we maken, wil ik echter eerst nog iets zeggen over het verwerken van het verleden en de aandacht van de media.

Inmiddels hebben we alles gelezen over de berichtgeving rond de verjaardag van onze crisis, de reconstructies, de uitgelekte rapporten en de anonieme commentaren in de media. Onze aandacht wordt voortdurend gevestigd op het verleden. Ons wordt gevraagd om het verleden af te handelen.

Ik begrijp dat u vragen heeft. U stelt de juiste vragen. En ik begrijp absoluut dat u antwoorden wilt hebben. En ik realiseer me ook dat verwerken van het verleden een onderdeel is van het proces om het vertrouwen terug te winnen.

We zullen volledig blijven meewerken met de uitvoerige onderzoeken die nog gaande zijn. We hebben toegezegd de conclusies van dit langdurige en complexe juridische proces af te wachten, omdat dit in het belang is van alle aandeelhouders.

Ik hoop dat u zult begrijpen dat wij onze tijd niet willen en kunnen verdoen aan speculaties. Wij moeten onze reactie baseren op feiten. We zullen wachten op de uitkomsten van de onderzoeken voordat we commentaar leveren op de beschuldigingen.

Iedere medewerker van Ahold is zich ervan bewust dat wij geen tijd kunnen verspillen en dat wij onze aandacht niet moeten laten afleiden. Onze toekomst, de toekomstige rendementen van onze aandeelhouders en de waarde die we aan onze klanten leveren, hangen af van de onverdeelde aandacht die nodig is voor het herstelproces. Aandeelhouders moeten ook het belang begrijpen van de noodzaak om ons te blijven richten op de versterking van onze concurrentiekracht in alle markten.

U, als aandeelhouders, zult zich moeten realiseren dat de onrust zal aanhouden, terwijl wij wachten op de uitkomst van de onderzoeken en andere procedures, waaronder die van de SEC, het Amerikaanse ministerie van justitie, het Nederlandse Openbaar Ministerie en de groepsprocessen.

Met het oog hierop, dames en heren, met alle respect voor u als individuen en de mensen die u vertegenwoordigt, wijs ik erop dat het niet in het belang van de onderneming is als er nieuwe onderzoeken van start gaan. Ik doe een beroep op u om in elk geval te wachten tot de lopende onderzoeken afgerond zijn.

Ik wil duidelijk stellen dat de problemen die zich in 2003 voordeden, het gevolg waren van ontoereikende interne controles en de wandaden van een handvol individuen, en niet van corruptie op grote schaal door de gehele onderneming heen. Er is afgerekend met de personen die hierbij betrokken waren. 39 leidinggevenden zijn van hun posten ontheven en 60 zijn in verschillende mate disciplinair gestraft.

Tegen deze achtergrond wil ik nog opmerken dat geruchten en speculaties, hoe vaak ook herhaald, geen bewijs vormen. Deze mensen hebben rechten en bij Ahold respecteren wij deze. We onderschrijven het eeuwenoude beginsel dat iemand onschuldig is totdat zijn schuld is bewezen. Zodra er bewijs was, hebben we actie ondernomen en daarmee zullen we doorgaan.

We hebben in 2003, zoals eerder aangegeven, meer dan 100 miljoen Euro uitgegeven aan kosten voor juristen en accountants. Daarnaast bedroegen de kosten gerelateerd aan de claimemissie ongeveer 115 million Euro. Er zijn ook additionele kosten gemaakt voor andere financieringsactiviteiten. Onnodig te zeggen dat dit ongelooflijk veel geld is. Wij zijn niet van plan ooit weer in zon situatie terecht te komen.

Wij hebben al verschillende keren gemeld dat we bezig zijn om onze financiële controles in kaart te brengen en zo veel mogelijk te versterken. Het belangrijkste controlemechanisme is dat we aan onze mensen duidelijk maken dat we van hen verwachten dat ze niet blijven stilstaan.

We hebben een ondernemingsbreed plan opgesteld op het gebied van financiële integriteit. Dit richt zich op 15.000 managers het gehele top- en middenkader van onze organisatie. Het doel van dit programma is het belang van integriteit te onderstrepen en onze mensen te ondersteunen bij het werken in de harde zakenwereld.

Desalniettemin, we zijn nu een jaar verder en we hebben in die periode veel tot stand gebracht. Als u de indruk heeft dat er in die tijd niet veel vooruitgang is gemaakt, dan heeft u het mis. Het transformatieprogramma ontrolt zich met een ongeëvenaarde snelheid.

Ten eerste de claimemissie. Namens onze medewerkers wil ik onze aandeelhouders danken voor het vertrouwen dat u heeft uitgesproken met uw goedkeuring voor de recente claimemissie van 3 miljard Euro. Ahold heeft één van de grondigste accountantscontroles in de geschiedenis van het bedrijfsleven ondergaan.

Na de afronding van de onafhankelijke onderzoeken waartoe Ahold opdracht heeft gegeven, heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de herziene jaarrekeningen van drie jaren goedgekeurd, op basis waarvan de claimemissie kon doorgaan. Dit heeft ons de financiële stabiliteit gegeven die nodig was om verder te kunnen gaan.

In de tweede plaats vormen deze vergadering vandaag en onze plannen op het gebied van corporate governance eveneens een belangrijke mijlpaal, waarbij geen discussie of vertraging heeft plaatsgevonden. Ons voorstel wordt door externe deskundigen geroemd als één van de beste in Nederland. Peter Wakkie zal de details nader uiteenzetten.

De stappen die we hebben genomen en nog zullen nemen om een goed systeem van corporate governance op te zetten, moeten niet onderschat worden. Ahold heeft haar statutaire zetel weliswaar in Nederland, maar we willen ook voldoen aan internationale normen voor corporate governance. De meerderheid van onze activiteiten speelt zich af in de Verenigde Staten en we zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange. Honderden van onze medewerkers in zowel Europa als de Verenigde Staten zijn thans betrokken bij de implementatie van de relevante regels van de Amerikaanse Sarbanes-Oxley wetgeving om te bereiken dat we, zoals deze wet eist, er eind 2005 volledig aan voldoen. De nieuwe wet eist onder meer dat de CEO van elke werkmaatschappij de jaarrekening van dat bedrijfsonderdeel certificeert. Hannu Ryöppönen en ik zullen dan persoonlijk de jaarrekening van Ahold conform de Amerikaanse wetgeving moeten tekenen. Er is geen ruimte meer voor fouten of onregelmatigheden.

In de derde plaats stellen we in huis orde op zaken op een vergaande manier.

· Het nieuwe management-team krijgt vorm en geeft op zijn beurt vorm aan de toekomst. Drie van de vijf leden van de Raad van Bestuur zijn nieuw. We hebben aangekondigd wanneer de resterende leden van de Raad van Bestuur zullen aftreden en op deze wijze hebben we gelijktijdig voor continuïteit en opvolging gezorgd. De Raad van Commissarissen ondergaat eveneens een veranderingsproces, zoals u ook heeft kunnen zien aan de agenda van vandaag.


· Ik ben de afgelopen drie weken bezig geweest met het doorlichten van de onderneming. En ik kan u vertellen dat er geen enkele twijfel is over het gevoel van urgentie en de toewijding die onze teams aan de dag leggen bij het oplossen van problemen en het opstellen van plannen om de autonome groei te versnellen, de kosten te reduceren en de concurrentiekracht te versterken.


· Het nieuwe management-team van U.S. Foodservice onder leiding van Larry Benjamin maakt indrukwekkende voortgang bij het herstel van de slagkracht ten opzichte van de concurrentie. Het veranderingsproces bij U.S. Foodservice is in volle gang en ik vertel u op de volgende aandeelhoudersvergadering graag meer over de gang van zaken en het businessplan.


· De aanpassing van de Amerikaanse detailhandelactiviteiten vordert eveneens gestaag. In januari 2004 begonnen we met de integratie van de administratieve functies van Stop & Shop, Giant-Landover en de ondersteunende diensten van Ahold USA. Afgelopen maand kondigden we ons voornemen aan om Brunos en BI-LO te verkopen, naast de verkoop van de gemakswinkels van Tops en de gemakswinkels voor brandstof en levensmiddelen van Golden Gallon.


· Ons desinvesterings- en herstructureringsplan in andere gebieden waar we actief zijn, verloopt ook volgens schema. In januari kondigden we de sluiting van het European Competence Center aan. We zijn bezig met het verkopen van de Spaanse activiteiten en de hypermarkten in Polen. Afgelopen maandag kondigden we de verkoop van Bompreço in Brazilië aan en vanmorgen maakten we bekend onze aandelen in CRC.Ahold in Thailand te hebben verkocht.

Laat ik hier nog aan toevoegen dat onze financiële positie zodanig is dat de verkoop van de desinvesteringskandidaten zeer zorgvuldig kan plaatsvinden. Er is geen sprake van paniekverkopen.

Het is essentieel dat de meerderheid van onze onderneming gericht is op de toekomst. Het gehele bedrijf is betrokken bij de vitale transformatie in structuur, cultuur en stijl van leidinggeven, die vereist is met het oog op onze strategische bedrijfsdoelstellingen. Deze transformatie is een zaak van lange adem, maar ik ben ervan overtuigd dat we onze doelstellingen zullen realiseren.

Voor ik het woord overdraag, wil ik afsluiten met te zeggen dat 2004 een jaar van actie zal zijn op alle gebieden: desinvesteringen, herstructureringen, kostenreductie, verhoogde efficiency en concurrentiekracht. Het jaar is goed begonnen en de omzet was overeenkomstig de verwachtingen.

We hebben een aantal duidelijke, maar niet eenvoudige keuzes gemaakt, en de realisatie van de strategische doelstellingen van Road to Recovery ligt op schema.

We hebben veel op ons bordje liggen. Om te slagen, moeten we er voor zorgen dat onze medewerkers zich blijven richten op het bedienen van de klant en we moeten het klimaat creëren waarin zij gemotiveerd blijven, in een jaar waarin we weten dat de negatieve publiciteit rond de onderneming zal aanhouden.

Niettemin zijn we in beweging, en het gaat snel. Onze mensen richten zich erop het zelfbewustzijn en het vertrouwen in de onderneming te herstellen. We laten geen tijd verloren gaan en we maken goede voortgang.

Echter, de mening die het zwaarst telt is die van u, onze aandeelhouders.

Als CEO van Ahold herhaal ik datgene wat ik u heb beloofd: Ten eerste verantwoording voor resultaten,
ten tweede integriteit in de manier waarop wij werken en ten derde mijn toezegging om u alle informatie te geven, zodra de onderzoeken afgerond zijn. Ik vraag u daarvoor geduld te oefenen.

Ik heb deze uitdagende taak op me genomen, en ik heb veel vertrouwen in de toekomst van Ahold. Echter, zowel ik als onze 350.000 medewerkers hebben uw ononderbroken steun nodig.

We werken er doelgericht aan om voor u en voor onze klanten waarde te creëren, en we stellen nieuwe normen vast op het gebied van corporate governance en prestaties.

Ik dank u voor uw aandacht.

Anders C. Moberg
Ahold President en CEO


---
Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn forward-looking statements in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en het wordt beoogd dat deze vallen onder de zogeheten safe harbors waarin dit effectenrecht voorziet. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risicos, onzekerheden en andere factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Lezers worden geadviseerd behoedzaam om te gaan met deze forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Voor een meer gedetailleerde toelichting op deze risico's en factoren, wordt verwezen naar Aholds jaarverslag in de "20-F" vorm over haar meeste recente fiscale jaar. Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om (een) gewijzigde forward-looking statement(s) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht. Buiten Nederland presenteert Koninklijke Ahold N.V. dat is haar statutaire naam zich onder de naam Royal Ahold of kortweg Ahold.

---