GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 maart 2004 13:47 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bezuinigingen zorg slecht voor arbeidsomstandigheden en potentieel gevaarlijk

( 3 maart 2004)

Kamervraag
Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over onderzoek van de Arbeidsinspectie (Ingezonden 3 maart 2004)


1. Bent u bekend met het onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de arbeidsomstandigheden in verpleeg- en verzorgingstehuizen van maart 2004?


2. Hoe beoordeelt u het feit dat bij 98% van de onderzochte verpleeg- en verzorgingstehuizen overtredingen zijn geconstateerd?


3. Hoe beoordeelt u de conclusie van de Arbeidsinspectie dat de zorg voor de arbeidsomstandigheden van het personeel in gedrang komt?


4. Zorginstellingen bezuinigen op de arbeidsomstandigheden om de zorg aan patiënten en bewoners te ontzien. Bent u het eens met de constatering dat zij de bezuinigingen blijkbaar niet door efficiënter te werken kunnen opvangen?


5. Bent u het eens met de stelling dat het gebrek aan goed personeel buiten kantoortijd is te wijten aan de bezuinigingen (zoals de efficiencykorting, de bezuiniging op zorgvernieuwing, de taakstelling ziekteverzuim en het bezuinigen op de sectorfondsen)?


6. Hoe ziet u de relatie tussen de efficiencykorting, de bezuiniging op zorgvernieuwing, de taakstelling ziekteverzuim en het bezuinigen op de sectorfondsen en de geconstateerde slechte voorbereiding op calamiteiten?


7. Welke maatregelen bent u van plan te nemen om de arbeidsomstandigheden van het personeel in verpleeg- en verzorgingstehuizen te verbeteren?


8. Bent u bereid op korte termijn met Arcares, de brancheorganisatie verpleging en verzorging, te overleggen over de veiligheid van personeel en bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -