Het Nederlandse Rode Kruis

03 maart 2004
Rode Kruis stuurt hulpgoederen naar Haïti

De vlucht vertrekt vanuit Parijs-Orly in principe naar Port-au-Prince. Om veiligheidsredenen zou de bestemming nog kunnen wijzigen in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek.

Ambulances
De lading bestaat uit hulpgoederen van diverse hulporganisaties. Het grootste deel is van het Franse Rode Kruis: zeven ambulances, telecommateriaal en medische artikelen. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt vijf Emergency Health Kits mee. Met deze medische kits, medicijnen en medische materialen helpt het Rode Kruis 50.000 mensen gedurende drie maanden. Het Nederlandse Rode Kruis betaalt de kosten van de vijf Emergency Health Kits uit eigen middelen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is ter plekke aanwezig om de distributie van deze hulpgoederen te coördineren. Ze onderzoeken ook welke hulp op langere termijn nodig is, zoals bijvoorbeeld watervoorziening.

Programma´s
Het Nederlandse Rode Kruis is sinds 1994 actief in Haïti en ondersteunt het Haïtiaanse Rode Kruis met verschillende programma´s. Naar aanleiding van de overstromingen in 2002 in het zuiden van Haïti geeft het Rode Kruis voorlichting over de voorbereiding op rampen. Door het geweld in Haïti is het HIV/aidsprogramma tijdelijk opgeschort.

Meer informatie:

* Aidsvoorlichting op Haïti (met filmpje)
* Website van het Internationale Comité van het Rode Kruis (Engels)
* Website van de Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (Engels)