TNO Arbeid

Meer bewegen goedkoop en effectief middel voor vergroting inzetbaarheid

Tussen 1996 en 2003 geen toename bewegingsactiviteiten in bedrijven

Tussen 1996 en 2003 is het aantal bedrijven dat bewegen op het werk stimuleert onverminderd gebleven op 14%. Grote bedrijven (meer dan 500 werknemers) zijn tussen 1996 en 2003 iets meer aan bewegen gaan doen, kleine bedrijven (50-99 werknemers) minder. TNO Arbeid concludeert hieruit dat bedrijven de kansen die dit relatief goedkope en effectieve middel biedt om de inzetbaarheid van hun werknemers te bevorderen nog onvoldoende benutten. Dit blijkt uit een telefonisch onderzoek van TNO Arbeid onder 1000 bedrijven en instellingen. In de enquête is gevraagd of er binnen het bedrijf activiteiten zijn op het terrein van bewegingstimulering, welke redenen men daarvoor heeft en om welke specifieke activiteiten het gaat. Onder bevorderen van voldoende bewegen verstaat TNO o.a. bedrijfsfitness, bedrijfssport, lunchwandelen.

Resultaten
In 1996 bood gemiddeld 14% van alle bedrijven in Nederland met 50 werknemers of meer een bedrijfsbewegingsprogamma aan. In 2003 blijkt dit percentage onveranderd op 14 te staan. Uitgesplitst naar bedrijfsgrootte blijkt dat het aanbod van bewegingsactiviteiten aan het personeel in 2003 ten opzichte van 1996 in grotere bedrijven (500 of meer werknemers) is gestegen, terwijl dit in kleine bedrijven (50-99 werknemers) juist is gedaald. Verbetering van de fitheid en vermindering van het verzuim zijn de belangrijkste motieven voor bedrijven om het bewegen te stimuleren.

Bewegen is gezond en verhoogt de inzetbaarheid van werknemers. Meer dan de helft van de werkende Nederlanders beweegt niet voldoende, d.w.z. beweegt niet tenminste 5 dagen per week minstens 30 minuten matig intensief. Uit eerder onderzoek van TNO Arbeid blijkt dat werknemers die sporten minder verzuimen en sneller herstellen.

Brochure
TNO Arbeid heeft in samenwerking met NIGZ/GBW een brochure gemaakt voor bedrijven. Want ook binnen een bedrijf zijn er tal van mogelijkheden om meer te bewegen. 'Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren' is te downloaden via http://www.arbeid.tno.nl/brochures/winstmetbewegen.pdf. De brochure is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid te Hoofddorp, fax 023 554 93 94 of e-mail receptie@arbeid.tno.nl, prijs EUR 3, exclusief BTW.