Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EIGEN BIJDRAGEN GGZ FUNEST VOOR CLIENT

Campagne 'Stop eigen bijdragen GGZ!' van start

Utrecht, 3 maart 2004 - Clienten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de vereniging van PGB-houders 'Per Saldo' protesteren vandaag per brief bij de Vaste Kamercommissie voor VWS tegen de eigen bijdragen die het kabinet vanaf juli 2004 wil vragen voor ambulante begeleiding van GGz-clienten, chronisch zieken en gehandicapten. De organisaties wijzen de maatregel af omdat deze funest is voor de integratie van mensen met ernstige psychische of psychiatrische problemen in de samenleving en omdat veel clienten de bijdragen eenvoudig niet zullen kunnen betalen. De brief vormt de start van de campagne 'Stop eigen bijdragen GGZ'. De Tweede Kamer heeft op 11 maart een algemeen overleg over de GGZ.

De eigen bijdragen die het kabinet wil heffen, worden uitgebreid tot alle extramurale AWBZ-zorg met uitzondering van behandeling. Het gaat bijvoorbeeld om begeleiding bij het zelfstandig voeren van een huishouden, het weer aangaan van sociale contacten, het zoeken naar werk of zinvolle activiteiten. Ook voor een bezoek aan een dagactiviteitencentrum zullen clienten straks moeten betalen. Een aanzienlijke groep clienten zal dan vanwege de kosten afzien van deze hulp en begeleiding, met als gevolg: problemen in het dagelijks, zelfstandig functioneren en verergering van het sociaal isolement. Een andere groep clienten zal achteraf, bij de inning van de eigen bijdragen, blijken niet te kunnen betalen. In de ergste gevallen kan dit leiden tot deurwaarders, huisuitzettingen en een leven op straat; een scenario waarvoor zowel clienten als de samenleving een hoge rekening moeten betalen.

"Mensen met een indicatie voor AWBZ-hulp en begeleiding, hebben die zorg ook echt nodig", schrijven de organisaties van clienten en hun familieleden. "Extra drempels opwerpen is Stichting LPR belangenorganisatie clienten GGZ schadelijk, want leidt tot het mijden van noodzakelijke zorg." "De eigen bijdragen staan haaks op het zo gewenste proces van vermaatschappelijking. Deze rem op het gebruik van voorzieningen is voor betrokkenen een rem op het herwinnen van zelfstandigheid, een rem op (re)integratie in de samenleving, en een duw in de richting van sociaal isolement." "De belasting voor familie en naast betrokkenen neemt toe, wanneer voorzieningen voor dagbesteding onvoldoende aanwezig of toegankelijk zijn." "Mensen met ernstige psychische of psychiatrische problemen worden net als chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten geconfronteerd met een opeenstapeling van bezuinigingen en eigen bijdragen. Velen leven al van een minimuminkomen; de mensen die meer hebben dan een minimum krijgen te maken met een forse aanslag; bovendien is er een groep die grote problemen heeft om hun financiele zaken goed te regelen." Ten slotte stellen de clienten- en familieorganisaties dat de invoering van de eigen bijdragen "een grote, bureaucratische operatie voor de korte termijn" is. "Op 1 januari 2006 moet het roer in de GGz weer om, want het kabinet wil per die datum diverse GGZ-voorzieningen uit de AWBZ overhevelen naar de basisverzekering en naar de Wet Maatschappelijke Zorg (WMZ)."

De clienten- en familieorganisaties verzoeken het kabinet en de Tweede Kamer dan ook dringend om af te zien van de uitbreiding van eigen bijdragen. Dit verzoek wordt ondersteund door GGZ Nederland, de brancheorganisatie van zorgaanbieders, die vorige week een brief met dezelfde strekking naar de staatssecretaris stuurde.

Platform GGZ i.o.
Per Saldo, vereniging van budgethouders

In het Platform GGZ i.o. hebben zitting: Stichting Pandora, Clientenbond in de geestelijke gezondheidszorg, Stichting LPR belangenorganisatie clienten GGZ, Ypsilon, Labyrint/In Perspectief, Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen, Anoiksis, Nederlandse Vereniging voor Autisme, Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa, Stichting Borderline, Angst-, Dwang- en Fobiestichting, Balans, Regioconsult GGZ, Regioberaad i.o.



Ingezonden persbericht