Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


woensdag 3 maart 2004

Gebruikers springen mee op de trein van sterckx

Gent, 03/03/2004 -Dirk Sterckx, VLD-voorzitter, pleit vandaag voor treinen van De Lijn op de sporen van de NMBS. De Bond van Trein-, Tram en Busgebruikers (BTTB vzw) wil ook meer bevoegdheden voor Vlaanderen over het spoor. De BTTB verwijst daarbij naar een van de eisen in haar memorandum voor de regionale verkiezingen.

Vlaanderen is momenteel bevoegd voor het stads- en streekvervoer. De Vlaamse Vervoersmaatschappij (VVM), De Lijn, beheert en exploiteert de bussen en de trams in Vlaanderen, deels via een systeem van onderaanneming. De Lijn kan momenteel geen gebruik maken van de federale spoorinfrastructuur. Maar daar kan verandering in komen door de opsplitsing van de NMBS en de mogelijkheid om derde operatoren op het spoornet te laten rijden.

De regionale trein (L-trein) is op streekschaal de ruggengraat van het openbaar vervoer. De trein is op die verbindingen vaak de snelste en de meest comfortabele vervoerswijze.

Zeker nu de NMBS aan het besparen is en desinteresse toont in hun L-treinaanbod moet volgens de BTTB ernstig nagedacht worden over de bevoegdheidsverdeling inzake het organiseren van regionale treindiensten. Als Vlaanderen meer bevoegdheid krijgt over de regionale spoordiensten ontstaan heel wat nieuwe kansen om moderne stoptreindiensten uit te bouwen in het Vlaamse Gewest: de frequentie van de stoptreinen kan verhoogd worden, parallelle buslijnen kunnen door frequente stoptreinen vervangen worden en er kan degelijk voorstadsverkeer tot stand gebracht worden. Logischerwijze gaat meer bevoegdheid ook gepaard met een overheveling van federale middelen voor regionale treindiensten.

En daareboven ontstaat hiermee dè gelegenheid om een verregaande tariefintegratie uit te werken tussen De Lijn en de NMBS.

De BTTB schuift dit thema naar voor als een van de speerpunten in haar memorandum voor de Vlaamse verkiezingen. Dit memorandum is te raadplegen door hier te klikken.

Informatie: BTTB vzw, 09 224 35 90

terug GEBRUIKERS SPRINGEN MEE OP DE TREIN VAN STERCKX