VVD



Nieuws

2 mrt 2004 - VVD wil opheldering Donner over
afwijzing inbewaringstelling drugskoeriers

VVD-woordvoerster, Laetitia Griffith, heeft verbaasd gereageerd op het beleid van het openbaar ministerie om aangehouden drugskoeriers nog steeds heen te zenden zonder dagvaarding. Dat spoort niet met wat de minister van Justitie zelf eind 2004 heeft aangegeven namelijk dat zijn tijdelijke beleid zo succesvol was dat aangehouden drugskoeriers in de toekomst weer een dagvaarding zouden krijgen.

Griffith wil opheldering van de minister over de recente beslissing van de rechter-commissaris en van de rechtbank in Haarlem, die gebaseerd is op het oude beleid van het openbaar ministerie naar aanleiding van de vijfde voortgangsrapportage drugssmokkel Schiphol. Via de Vaste Commissie voor Justitie in de Tweede Kamer, is minister Donner gevraagd om uiterlijk woensdag 3 maart 2004 in een brief te reageren op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem waarbij het verzoek van het openbaar ministerie om de inbewaringstelling van bolletjeslikkers is afgewezen. Griffith wil weten welke consequenties de minister verbindt aan de uitspraak van de rechtbank.

Griffith plaatst ook vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van de opmerking van minister Donner dat een aangehouden bolletjesslikker eerst in verzekering kan worden gesteld voor de smokkel van drugs en als de termijn van zes dagen hiervoor is verstreken, de verdachte opnieuw in verzekering wordt gesteld voor het bezit van drugs. Zij vraagt zich af of er sprake is van "hetzelfde feit" (Ne bis in idem) en of daarmee het bevel van het openbaar ministerie tot aanhouding en nieuwe voorgeleiding aan de rechter rechtmatig is.

Wat de VVD betreft moet het oude beleid onmiddellijk worden beëindigd en moeten alle aangehouden drugskoeriers een dagvaarding ontvangen. De VVD heeft zich altijd verzet tegen het beleid van minister Donner om drugskoeriers heen te zenden zonder een dagvaarding. Naast rechtsongelijkheid die hiermee in de hand wordt gewerkt, vindt de VVD dat bij drugssmokkel de overheid dient over te gaan tot strafvervolging en het toepassen van een sanctie.