Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU roept Sudan op tot staken geweld in Darfur

De Europese Unie heeft een dringende oproep aan de regering van Sudan gedaan om hulporganisaties toegang te geven tot de door een bloedig conflict geteisterde West-Sudanese regio Darfur en de burgerbevolking in dat gebied te beschermen. De oproep volgde op een periode van escalatie van de de humanitaire crisis in dat gebied. Eind vorige maand drong minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een bezoek reeds bij de autoriteiten aan op een staakt-het-vuren en het toelaten van hulpverleners.

De EU veroordeelt tevens de aanvallen van Janjaweed-milities op dorpen en opvangkampen voor ontheemden in het gebied en roept de regering van Sudan op hier een einde aan te maken, een onderzoek naar de aanvallen in te stellen en de daders te berechten. Ook op de rebellen wordt een krachtig beroep gedaan om hulporganisaties vrije doorgang te geven en hen niet te hinderen in hun werk. Bovendien verlangt de EU van alle partijen een onmiddellijk staakt-het-vuren en deelname aan vredesonderhandelingen.

Nederland is als lokaal voorzitter van de EU in Khartoum actief betrokken bij de ontwikkelingen in West-Sudan. Deze week zijn er met Nederlandse steun (Eur. 100.000) twee noodhulpvluchten van de VN met goederen voor Darfur uitgevoerd. Dit komt bovenop de Eur. 500.000 voor noodhulp die minister Van Ardenne vorige maand toezegde en de in november 2003 aangeboden Eur 1,2 miljoen voor verlichting van de noden in en rond het gebied.

===