Provincie Flevoland




Landschapsverordening wordt aangepast

De landschapsverordening moet transparanter en eenvoudiger worden. Dat vinden Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland. Nu is het te ingewikkeld en niet goed werkbaar, zegt gedeputeerde De Raad (VVD) in een verklaring. De procedure voor ontheffingsaanvragen willen we inkorten en de regels voor campingbordjes en verkoop bij de boeren gaan we verhelderen. Alternatieven, zoals de provinciale
bewegwijzering, gaan we beter bekend maken, aldus De Raad. Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor het plaatsen van evenementenborden.

De voorgestelde verbeteringen staan in de
ontwerp-landschapsverordening (Herziene Landschapsverordening Flevoland). Daarnaast is een ontwerp-beleidsregel opgesteld, waarin Gedeputeerde Staten aangeven op welke manier zij met
ontheffingsaanvragen omgaan. Voordat Provinciale Staten de nieuwe verordening vaststellen, zullen beide ontwerpen nog ter inzage worden gelegd. Hierdoor is het voor iedere belanghebbende mogelijk om een zienswijze op de ontwerpen in te dienen. In de huis-aan-huisbladen en in het Landbouwblad zal middels een advertentie bekend worden gemaakt waar en wanneer de ontwerpen ter inzage worden gelegd.

De bestaande verordening, die in oktober 2002 is ingesteld, blijft vooralsnog gewoon van kracht. Doel van deze verordening is het terugdringen van de wildgroei aan reclameborden, die het landschap van Flevoland ontsieren. Dankzij de Landschapsverordening Flevoland is een groot deel van de borden langs de wegen verdwenen. In de praktijk blijkt de verordening een aantal gebreken te vertonen en daarom hebben Gedeputeerde Staten opdracht gegeven om de Landschapsverordening Flevoland te evalueren. Met de voorgestelde wijzingen willen Gedeputeerde Staten de onduidelijkheden wegnemen. Het oorspronkelijke doel van de landschapsverordening blijft wel gehandhaafd.