Socialistische Partij

Ross laat cliënten thuiszorg in onzekerheid over kosten


03-03-2004 * Staatssecretaris Ross breekt haar belofte om alle klanten van de thuiszorg uiterlijk begin maart te laten weten wat de maximale eigen bijdrage wordt. SP-Kamerlid Agnes Kant kreeg van Ross in januari haar woord dat zij op korte termijn duidelijkheid zou scheppen. Sommige thuiszorgklanten worden volgens Kant nu misschien nog maanden in onzekerheid gehouden.

Uit de brief van de staatssecretaris aan de Kamer van maandag 1 maart stelt Ross dat "de inning van de eigen bijdrage een complex proces is, waardoor er altijd cliënten zullen zijn die niet in de eerste helft van maart 2004 een beschikking en een factuur zullen ontvangen." Er wordt geen termijn genoemd waarbinnen de klanten wel geïnformeerd worden.

Mensen die voor 1 januari de zorg hebben opgezegd vanwege de verhoogde eigen bijdrage, zullen bovendien helemaal geen brief ontvangen. Een ondoordachte beslissing, volgens Kant: "Deze mensen hebben de nieuwe gegevens nodig om opnieuw te berekenen of zij gebruik kunnen maken van thuiszorg, dat moet de staatssecretaris toch ook snappen."

Kant heeft de staatssecretaris om opheldering gevraagd en rekent er op dat Ross haar woordbreuk snel herstelt. "De regering mag de burgers niet onnodig lang in onzekerheid laten."