Politie Drenthe

Verzekeren moet

Assen 03-03-2004 - Het is in ons land verplicht om voor het rijden met een motorrijtuig een Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dat staat in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Die wet werkt dus eigenlijk als een soort slachtofferbescherming.

Normale zaak dat iedereen voor zijn auto tenminste een WA verzekering afsluit. Toch rijden er naar schatting in ons land nog zo'n 150.000 auto's onverzekerd rond. Als je door zo'n auto wordt aangereden moet je maar afwachten of je je schade ooit vergoed krijgt. Rijd je zelf onverzekerd rond dan loop je grote financiële risico's. Je bent niet alleen in overtreding maar, als je schade veroorzaakt moet je die uit eigen zak betalen.
Iedereen weet wat een beetje aanrijding al aan kosten met zich kan meebrengen en als er gewonden zijn gaat het helemaal in de papieren lopen.

Motorrijtuigen
Volgens de wet zijn motorrijtuigen, "alle rij- of voertuigen, die bestemd zijn om anders dan langs

spoorstaven over de grond te worden voortbewogen, uitsluitend of mede door een mechanische kracht." Dus alle auto's, motoren, vrachtwagens, bussen, bromfietsen, snorfietsen, trikes, quads etc. Maar ook mensen met een Sparta-met en een gemotoriseerde step moeten een WA verzekering afsluiten. De verplichte aansprakelijkheidsverzekering geldt ook voor aanhangwagens maar in ons land is dat zo geregeld dat de aanhanger automatisch onder de verzekering van het trekkende voertuig valt.

Je zult niet verzekerd zijn Je zult niet verzekerd zijn

Aantonen
Als je in Nederland met een motorrijtuig op de weg komt moet je altijd kunnen aantonen dat je voor dat motorrijtuig een WA verzekering hebt afgesloten. Zorg er dus voor dat je altijd je verzekeringsbewijs bij je hebt.
Mensen die hun auto, bromfiets etc. niet verzekeren worden door de politie aangepakt via de gebruikelijke verkeerscontroles maar ook via het speciale "CatchKen"-systeem van het KLPD. Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer vergelijkt regelmatig kentekengegevens met verzekeringsgegevens.

Een auto op naam = een auto verzekeren
De boete die de officier van justitie eist voor een onverzekerde auto is 320,- voor de eerste keer. Bij recidive loopt dat al op tot 480,- en vier maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

Controles
Bij verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 5 maart staat de radarauto op diverse locaties in Noordscheschut en Hollandscheveld.
Zaterdag 6 maart rijdt de onopvallende videoauto door Drenthe. Zondag 7 maart Alcohol, gordel- en snelheidscontroles rond het "Automaxx Festival" in Assen.
Maandag 8 maart is er een radarcontrole op de A28 tussen Assen en Hoogeveen.
Dinsdag 9 maart is er een radar snelheidscontrole op de N381 tussen Smilde en Emmen.
Woensdag 10 maart staat de radarauto in Zuidwolde, De Wijk en Linde. Donderdag 11 maart is er een roodlicht- en gordelcontrole in Assen.

Boetegeld = Sneu Geld. Voorkom dat u moet betalen.

Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl