BOSSCHAP
http://www.bosschap.nl


Betere bescherming flora en fauna bij boswerkzaamheden

Zeist, 3 maart 2004 Het Bosschap en Vogelbescherming Nederland hebben een Gedragscode zorgvuldig bosbeheer 2004 opgesteld. De gedragscode biedt een handreiking aan boseigenaren en terreinbeheerders om het bosbeheer zorgvuldig uit te voeren, om zo aantasting van flora en fauna te voorkomen.

Met het broedseizoen voor de deur komen de twee organisaties met een gezamenlijke gedragscode naar buiten, die boseigenaren en terreinbeheerders adviseert bij het verrichten van hun werkzaamheden. Uitgangspunt daarbij is dat beschermde planten en dieren ontzien worden.
Bij de voorbereiding en uitvoering van boswerkzaamheden dient de nodige zorgvuldigheid in acht te worden genomen. In de gedragscode zijn daarom verstorende werkzaamheden in loof- en gemengd bos van 15 maart tot 15 juli niet toegestaan. Uitrijden van hout uit deze bossen is tot 15 april toegestaan. Werkzaamheden als het kappen van bomen zijn onder voorwaarden toegestaan in naald- en populierenbos. Een belangrijke voorwaarde is het uitvoeren van een inventarisatie. Deze moet gericht zijn op de aanwezigheid van beschermde planten en dieren.
De gedragscode is met name gericht op vogels, maar kan ook gebruikt worden voor andere planten en dieren.

Hoewel de gedragscode zelf geen juridische status heeft, is het een handig en overtuigend hulpmiddel om aan te tonen dat men zorgvuldig handelt. Boseigenaren zijn namelijk op grond van de Flora- en faunawet verplicht om beschermde planten en dieren te ontzien. De nieuwe verbeterde gedragscode 2004 vervangt de Tijdelijke gedragslijn boswerk in broedseizoen 2003.
Het ministerie van LNV ondersteunt de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer 2004.
Met het Bosschap is afgesproken dat de gedragscode het komend broedseizoen in het veld getoetst gaat worden. Op basis van onderzoek kan de gedragscode in de toekomst worden bijgesteld.

Het Bosschap vertegenwoordigt de boseigenaren (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de provinciale landschappen en alle andere particuliere en overheids- boseigenaren) en de aannemers van boswerk (via de Algemene Vereniging Inlands Hout). Ook de Unie van Bosgroepen en de Stichting Behoud Landelijk Gebied staan achter de gedragscode. Dit betekent dat de code breed ondersteund wordt door alle terreinbeherende organisaties in Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Vogelbescherming Nederland, Hans Peeters tel. 030 693 77 65 of 06 53 71 96 14

- Bosschap, Dianne Nijland tel. 030 69 30 130


03 mrt 04 15:53