THROMBOGENICS AND GEYMONAT

ThromboGenics en Geymonat kondigen samenwerking aan

ThromboGenics en Geymonat kondigen samenwerking aan voor ontwikkeling van PIGF (placentagroeifactor) in angiogenese

DUBLIN, Ierland en CATANIA, Italië, March 3/PRNewswire/ -- - Overeenkomst versnelt onderzoek naar mogelijke behandeling van ischemische ziekten en weefselregeneratie

ThromboGenics Ltd. en Geymonat S.p.A. zijn verheugd hun samenwerkingsovereenkomst aan te kondigen voor de co-ontwikkeling van PIGF (placentagroeifactor), een mogelijk medicijn dat heel sterke resultaten vertoonde in preklinische onderzoeken voor de behandeling van ziekten zoals ischemisch hartlijden en dat een onmiskenbare rol speelt in de bevordering van de aanmaak van nieuwe bloedvaten (angiogenese).

Door deze samenwerking komen de exclusieve rechten van ThromboGenics op de therapeutische toepassingen van PIGF en de exclusieve rechten van Geymonat op de intellectuele eigendom, die de eiwitsequentie kenmerkt, in één enkel portofolio samen.

Baanbrekend onderzoek op PIGF werd uitgevoerd door professor Peter Carmeliet, MD, PhD, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) en Universiteit van Leuven, België. Professor Carmeliet heeft verschillende papers gepubliceerd in Nature Medicine, waarin de onmiskenbare rol van PIGF wordt benadrukt in de bevordering van de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Zowel ThromboGenics als Geymonat hebben beide toxicologische en farmacologische onderzoeken uitgevoerd in een aantal relevante in vivo modellen.

'Een aantal preklinische onderzoeken toonden het therapeutische belang aan van PIGF als een proangiogene groeifactor met belangrijke voordelen in vergelijking met gelijkaardige agens, zoals VEGF,' legt professor Desire Collen uit, Chairman en CEO van ThromboGenics. 'Met deze overeenkomst willen we PIGF in de ziekenhuizen krijgen, met het ultieme doel een farmaceutisch partnership te zoeken voor een klinische ontwikkeling en commercialisering in een later stadium.'

'In eerste instantie zal de samenwerking zich richten op geavanceerde preklinische en vroege klinische ontwikkeling van PIGF, waaronder productie van klinische hoeveelheden via een eigen recombinant systeem,' voegt dr. Giuseppe Salvia, Managing Director en CEO van Geymonat, hieraan toe. 'De gezamenlijke inspanning van ThromboGenics en Geymonat zal ervoor zorgen dat PIGF op een snelle manier in de ziekenhuizen raakt.'

PIGF heeft een duidelijke rol in angiogenese, therapeutische toepassingen

De proangiogene groeifactor PIGF is een homoloog van VEGF (vasculaire endotheliale groeifactor). Nochtans reageert PIGF op een andere manier met receptoren dan VEGF. Hoewel VEGF belovend bleek te zijn voor de behandeling van ischemische ziekten, worden zijn therapeutische mogelijkheden belemmerd door de beperkte doses die slechts kunnen worden toegediend. PIGF zal, dankzij zijn specifiekere werking en gerichter angiogeen effect, een betere verhouding risico-voordeel hebben, met minder bijwerkingen dan VEGF. Farmacologische/toxicologische testen die door ThromboGenics en Geymonat op verschillende diersoorten (waaronder apen) werden uitgevoerd, bevestigen inderdaad dat, in tegenstelling tot VEGF, PIGF goed verdragen wordt, zelfs doses die veel hoger waren dan nodig was voor de werkzaamheid.

PIGF kan gebruikt worden voor een hele reeks therapeutische toepassingen, waaronder ischemisch hartlijden en perifeer vaatlijden (PAOD), maar ook beenfracturen en wonddichting.

ThromboGenics Ltd. is een privé-bedrijf met hoofdkantoor in Dublin, Ierland, dat zich richt op de ontdekking en ontwikkeling van biotherapieën voor de behandeling van cardiovasculaire ziekten. ThromboGenics heeft exclusieve rechten op bepaalde therapieën die ontwikkeld werden aan de Universiteit van Leuven. Het bedrijf heeft onderzoekslaboratoria in België en een managementteam in Ierland, België en de VS. Het bedrijf heeft twee programma's in klinische ontwikkeling: 1) microplasmine, zowel als een neurobeschermend thrombolyticum en als een behandeling voor vitreo-retinale aandoeningen, en 2) staphylokinase als een thrombolyticum voor acute hartinfarct. ThromboGenics heeft ook vijf andere programma's in preklinische ontwikkeling met bewezen doeltreffendheid, waaronder PIGF. Meer informatie is terug te vinden op www.thrombogenics.com.

Geymonat S.p.A. is een privé-bedrijf met hoofdkantoor in Catania, Italië, met laboratoria en productiefaciliteiten in Anagni (bij Rome), Italië. Het bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek, productie en internationale distributie van ethische medicijnen, over the counter-producten, voedingssupplementen, medische toestellen en dermatologische cosmetica. Geymonat geniet een wereldwijde reputatie en onderhoudt zakelijke relaties met verschillende vooraanstaande bedrijven, waaronder Boehringer Ingelheim, Cosme de Beaute Ltd, Dompe, Ferrer Int., Galenica Holding, GSK, Kanebo, Natural Science Inc., Nippon Organon, Novartis en Procter & Gamble. Meer informatie is terug te vinden op www.geymonat.com.

Web site: http://www.thrombogenics.com
http://www.geymonat.com

Source: ThromboGenics Ltd and Geymonat S.p.A.

CONTACT: Media - Sue Preziotti, +1-646-495-3140, suep@sp-pr.com; of Stuart Laermer, Chief Business Officer, +1-212-201-0920, stuart.laermer@thrombogenics.com, beide van ThromboGenics - New York; of Giuseppe Salvia, Managing Director en CEO van Geymonat S.p.A. - Italië, +39-095-448710, dir.generale@geymonat.com


03 mrt 04 16:00