Koninklijke Nederlandse Schaakbond

50-plussers massaal aanwezig op Geurts conserven Toernooi

Meer dan driehonderd schakers die de leeftijd van 50 jaar reeds bereikt hadden, namen deel aan het Geurts Conserven schaaktoernooi dat op woensdag 25 februari voor het zestiende jaar werd gehouden. Deelnemers waren naar sterkte verdeeld in 6 groepen en speelden, zoals elk jaar, ieder 7 partijen. De speeltijd was 20 minuten per persoon per partij.

Het toernooi werd om 10 uur geopend door directeur Geurts van Geurts Conserven fabrieken uit Dodewaard en omstreeks 5 uur 's middags was het einde van de wedstrijden. In de tussentijd probeerden de spelers hun tegenstanders te slim af te zijn en hun de punten af te snoepen.

Een aantal zeer hoog bejaarden en ook een aantal invaliden neemt elk jaar aan het toernooi deel. Bij een van de deelnemers, de heer Berisa uit Doorn, zijn tijdens zijn vroegere werkzaamheden door een machine beide armen afgerukt. Elk jaar is hij echter present. Hij moet met zijn mond de stukken verzetten en drukt met zijn kin telkens de klok in. Ondanks deze handicap weet hij zich toch altijd in de middenmoot te handhaven.

Het Geurts Conserven schaaktoernooi trekt elk jaar weer een groot aantal deelnemers en voorziet dus kennelijk in een sociale behoefte. Het toernooi krijgt ook steeds meer internationale belangstelling. Er waren een stuk of zes schakers uit Duitsland, en zelfs een uit Denemarken. Volgens de deelnemers is de gemoedelijke en vriendschappelijk wijze waarop het toernooi wordt gehouden, de voornaamste drijfveer waardoor het evenement zoveel deelnemers trekt. Maar ook het pakketje conserven dat iedere deelnemer ontvangt valt bij alle deelnemers in de smaak.

Het toernooi werd overtuigend gewonnen door de Hr. T. de Ruiter uit Baarn, die als enige deelnemer alle zeven te spelen partijen won. Hij al enkele malen eerder winnaar van dit toernooi geweest. De verdere uitslagen vindt u hier.


---

Correspondentie GM Ruud Maliangkay tweede in 16e WK Finale

Enkele weken geleden werd bekend dat Tunc Hamarat (AUT) de nieuwe wereldkampioen (16e) was geworden. Na enkele nieuwe uitslagen zijn nu ook brons en zilver bekend. Op SB is Ruud Maliangkay (NED) tweede geworden!

Derde werd Igor Smarin (Rus). Achim Soltau (GER) kan nog gedeeld derde worden als Alexandr Volchok (UKR) zijn laatste twee partijen wint. Bijzonder detail is dat alle spelers met 10 punten hun partij verloren van Ronald Pfretzschner (GER). De 16e WK Finale was op het moment dat het gestart werd, de sterkst bezette WK Finale ooit: categorie 14, 2581 gemiddelde elo.

Intussen is WK Finale 18, waarin Joop van Oosterom meespeelt, nog sterker bezet: categorie 15, 2614 gemiddelde elo. Ruud Maliangkay zet een goede traditie voort dat Nederlanders hoog eindigen op wereldkampioenschappen; in WK 15 werd Gert Jan Timmerman wereldkampioen en Joop van Oosterom 2de.

Intussen speelt GM Ruud Maliangkay in het sterk bezette invitatietoernooi Frantisek Batík Memorial en in het sterkst bezette Nederlands team ooit, in de voorronde van Olympiade 15. Ruud speelt samen met GM Gert Jan Timmerman, GM Joop van Oosterom, GM Dick van Geet, GM Carol-Peter Gouw en SIM Walter Mooij. Zij staan op dit moment op de eerste plaats.

Maliangkay analyseert de partij tegen oud-wereldkampioen Rittner uit het toernooi.

Erelijst Maliangkay
Nederlandse Beker 1989, 1e in finale met 4½/6
Nederlands Kampioenschap K20, 1e met 10½/14
WK 19 semi-finale 9, 1e met 11/13
voorronde 12de Olympiade bord 5, 1e met 10/11
FAX-toernooi groep A, 2de met 11/14
WK 17 3/4 finale 3, 3de met 12½/16
WK 16 Finale, 2de met 10/16


---