Algemene Inspectiedienst (AID)

Onderzoek mestfraude, Persbericht OM Rotterdam
Rotterdam, 3 maart 2004

Accountantskantoor Abab in Tilburg is akkoord gegaan met een transactievoorstel van het Openbaar Ministerie in Rotterdam van 50.000 euro. Dat betekent dat Abab niet verder vervolgd wordt voor zijn aandeel in een omvangrijke mestfraudezaak. Het bedrijf zal bovendien 150.000 euro betalen ter compensatie van de wederrechtelijke inkomsten die het bedrijf kreeg uit adviezen en ondersteuning aan boeren.

Het OM in Rotterdam heeft Abab een transactie aangeboden omdat het bedrijf zich heeft ingespannen een eind te maken aan de constructie. Verantwoordelijke personen binnen het bedrijf werden ontslagen.

Het onderzoek naar deze omvangrijke mestfraudezaak werd in oktober 2003 gesloten. Aan 42 verdachten werd destijds een transactie aangeboden. Inmiddels is duidelijk dat 35 van hen de transactie niet hebben betaald. Zij zullen worden gedagvaard voor een zitting van de economische politierechter. Vijf verdachten zullen zich voor de meervoudige kamer moeten verantwoorden. Dertien zaken zijn geseponeerd. Wanneer de zittingen zijn is nog niet bekend.

De fraude werd in 1999 ontdekt door de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw bij enkele boerenbedrijven op Goeree-Overflakkee. Naar aanleiding van die zaken werd een groter onderzoek gestart. Van het eerste onderzoek dient de zaak eind maart in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.