Gemeente Rotterdam

Nr. 23
3 maart 2004

Commissie-Van Middelkoop onderzoekt subsidies

Het college van burgemeester en wethouders heeft een externe, onafhankelijke commissie van deskundigen ingesteld die in het kader van het project Rotterdamse Organisatie Taken en Subsidies (ROTS) subsidies gaat doorlichten. De commissie staat onder voorzitterschap van de heer E. van Middelkoop, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De commissie heeft opdracht gekregen alle in 2003 bestaande en voor het gemeentebestuur beïnvloedbare subsidies te beoordelen. Daartoe heeft een ambtelijke werkgroep de afgelopen maanden het nodige voorwerk verricht. Alle subsidies zijn in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat van de ruim 400 miljoen euro die in Rotterdam jaarlijks worden besteed aan subsidies, 145 miljoen direct beïnvloedbaar is door het gemeentebestuur. Bij de overige subsidies gaat het veelal om bedragen die de gemeente uitkeert als 'doorgeefloket' van de Rijksoverheid of om bedragen die worden verstrekt door deelgemeenten.

Behalve het inventariseren van de subsidies, is de afgelopen tijd zorgvuldig aandacht besteed aan het formeren van de commissie. Met het oog op een evenwichtige samenstelling is gezocht naar leden met deskundigheid op verschillende terreinen: lokaal bestuur, ambtelijk-bestuurlijk, financieel beleid en beheer, en denkend vanuit het perspectief van de burger. Het College is ervan overtuigd dat in de huidige samenstelling van de commissie de expertise op deze terreinen aanwezig is en bovendien onafhankelijkheid gegarandeerd is. Naast de voorzitter bestaat de commissie uit: De heer A. Vermeulen, voormalig gemeentesecretaris gemeente Utrecht De heer H.D. Albeda, directeur Stichting Rekenschap De heer S. Haringa, partner bij KPMG Accountants N.V. met specialisme financieel beleid en beheer bij decentrale overheden Mevrouw G. W. van Montfrans-Hartman, oud-burgemeester gemeente Katwijk en oud-voorzitter van comité 4 en 5 mei

Werkwijze

De commissie-Van Middelkoop zal eerst een beoordelingskader opstellen voor de subsidies. Het beoordelingskader bestaat uit een aantal kwaliteitseisen en vormt de maatstaf waaraan alle subsidies getoetst worden ook in hun onderlinge verband. De beoordeling betreft alleen die subsidies die reeds in 2003 verstrekt zijn. Het is niet aan deze commissie nieuwe subsidieaanvragen te beoordelen. Wel kan het College of een dienst gebruik maken van het beoordelingskader bij het aangaan van nieuwe subsidieregelingen.

Het college van B en W zal uiteindelijk op basis van de voorstellen van de commissie bepalen of bestaande subsidierelaties wordt gecontinueerd, gewijzigd of beëindigd. De keuzes en de daarvoor gebruikte argumenten en criteria zullen worden besproken in de Gemeenteraad. In dat kader zullen de definitieve rapporten van de commissie-Van Middelkoop aan de raad worden aangeboden.

Noot voor de redactie/