Provincie Zuid-Holland

17 kandidaten in de race voor burgemeestersfunctie Delft

Voor de burgemeestersvacature van de gemeente Delft (bijna 97.000inwoners) hebben zich 17 sollicitanten gemeld bij de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

De kandidaten, waaronder 5 vrouwen, variëren in leeftijd van 37 tot 58 jaar. De verdeling naar politieke partijen is als volgt: 8 zijn lid van de VVD, 6 van de PvdA, 2 van het CDA en 1 is lid van D66. Onder de kandidaten bevinden zich 9 (ex-) burgemeesters en 5 (ex-) wethouders.

De vacature voor een burgemeester in de gemeente Delft is ontstaan door het vertrek van de huidige burgemeester, de heer mr. H.M.C.M. van Oorschot (D66) per 1 mei 2004. De heer Van Oorschot was sedert september 1997 burgemeester van Delft. Hij wordt met ingang van 1 mei voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg.

ProcedureIn de komende weken voert de Commissaris van de Koningin, J. Franssen, gesprekken met kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie die vanuit de Delftse gemeenteraad is samengesteld.

Op basis van de eerder vastgestelde profielschets draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over deze voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de Commissaris van de Koningin, aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgelegd. Vervolgens benoemt de Kroon. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting 15 juli 2004 in functie kunnen treden.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22