Nederlands Uitgeversverbond

Wetsvoorstel Auteurswet door Tweede Kamer aangenomen

Op 20 februari 2004 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot implementatie van de auteursrechtrichtlijn aangenomen met een tweetal amendementen. Het aangenomen amendement van M. van Dam (PvdA) heeft betrekking op het verbreden van de excepties voor de omroep tot internet. Het aangenomen amendement van J. de Vries (CDA) heeft betrekking op een nieuwe exceptie voor noodzakelijke reproductie en publicatie voor gehandicapten in ruil voor een billijke vergoeding voor de rechthebbenden. Het door het NUV bepleite amendement van J. de Vries (inzake het beperken van de elektronische kopie tot een klein gedeelte van een boek dat nog in de handel is en tot korte artikelen) kreeg helaas alleen de steun van D66 en is verworpen. De motie Van Dam tot een debat over actualisatie van het auteursrecht aan technologische ontwikkelingen is aangenomen.

Terugkijkend is het NUV tevreden over het eindresultaat, omdat het resultaat veel slechter had kunnen uitpakken. Het pleidooi van PvdA, Groen Links en de SP voor uitbreiding van de excepties vond geen gehoor bij de minister en meerderheid van de Tweede Kamer. De minister kwam overtuigend op voor de rechthebbenden en verdedigde het auteursrecht primair als eigendomsrecht. Zo betoogde de bewindsman dat een privé-kopie dient te blijven beperkt tot privé-gebruik en niet mag worden gezien als een verworven consumentenrecht, hoe moeilijk dit ook handhaafbaar mag zijn.
De nieuwe gehandicaptenexceptie is jammer, maar bleek politiek niet te voorkomen. De minister was lovend over de goede voorbeelden van zelfregulering door uitgevers en vond het amendement onnodig. Een kamermeerderheid (CDA PvdA) bleek de norm ten behoeve van gehandicapten echter toch in de wet te willen opnemen en de minister verzette zich daartegen niet. Veel last zullen de uitgevers naar verwachting niet van de wettelijke norm ondervinden. Gebruikersgroepen die een beroep willen doen op deze uitzondering zullen toch altijd afspraken moeten maken met de rechthebbenden over de billijke vergoeding.
Betreurenswaardig is het niet binnenhalen van het amendement De Vries. VVD-kamerlid R. Luchtenveld heeft de uitgeverijbranche, ondanks het pleidooi van onze voorzitter, laten vallen op het punt van handhaafbaarheid. Naar zijn mening dienen er geen rechten te worden verleend die niet kunnen worden gehandhaafd, terwijl het NUV van mening blijft dat de norm gij zult geen hele boeken die nog in de handel zijn kopiëren juist zo belangrijk is voor de handhaving van het auteursrecht.
Verwacht wordt dat het wetsvoorstel deze zomer door de Eerste Kamer wordt aangenomen. In het aprilnummer van Copyright Notice zal uitvoerig worden teruggekomen op de kamerbehandeling en de consequenties voor uitgevers.