Socialistische Partij

SP wil garanties voor `Justitie in de buurt'-kantoren


03-03-2004 * De senaatsfractie van de SP wil dat minister Donner van Justitie alsnog garanties geeft voor het voortbestaan van de 28 zogenoemde `Justitie in de buurt'-kantoren. Die houden zich bezig met voorkómen en vroegtijdig aanpakken van buurtcriminaliteit.

De kantoren, waarin het openbaar ministerie, de politie, hulpverlening en organisaties als HALT samenwerken doen hun werk goed. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie zelf. Door de vroegtijdige samenwerking wordt in veel gevallen voorkomen dat een zaak naar de rechter gaat. En als er toch een rechtszaak komt, die sneller afgehandeld wordt. Van de snelle aanpak gaat ook een preventieve werking uit. Toch zet minister Donner deze aanpak op de tocht door de centrale financiering ervan stop te zetten. Daarmee bezuinigt Donner 4 miljoen euro. Ook nadat de Tweede Kamer eind 2003 in een breed gesteunde motie die bezuiniging afwees, wil de minister zijn voornemen doorzetten. Met steun van PvdA en GroenLinks probeert de SP-fractie in de Senaat nu de minister alsnog op betere gedachten te brengen. De motie komt op 9 maart in stemming.

Het voorstel kwam aan de orde tijdens een beleidsdebat tussen Eerste Kamer en de minister van Justitie over de maatregelen die de regering voorstelt om de verschillende schakels in de strafrechtketen beter te laten (samen)werken. Volgens SP-senator is het beleid teveel gericht op opsluiten en te weinig op opvoeden. `Honderdduizenden slachtoffers zitten gevangen in hun ervaringen uit het verleden en hun angst voor de toekomst, ook omdat veel daders niet worden gepakt. En een grote groep mensen, met name ouderen en vrouwen, zet zichzelf preventief gevangen door 's avonds de straat niet meer op te gaan. Wij hebben meer op met slachtoffers dan met daders. Stevige repressie is nodig om de criminaliteit aan te pakken en de slachtoffers ervan weer enig vertrouwen te geven. Dát mensen ontsporen is niet te voorkomen, dat er zoveel ontsporen, wél. Meer ondersteuning bij opvoeding én maatregelen tegen te grote maatschappelijke ongelijkheid verdienen daarom veel meer aandacht dan de regering geeft.' Volgens Donner ontbreekt echter het geld voor meer preventie en reclassering. De minister zegt op korte termijn ook geen einde te kunnen maken aan de wantoestand dat honderden jongeren soms maandenlang ten onrechte in gevangenissen zitten terwijl ze behandeld moeten worden. Dat is onaanvaardbaar volgens de SP-fractie, die zich gesteund weet door een recent verschenen manifest van verontruste kinderrechters.