GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 maart 2004 16:28 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil goedkopere medicinale cannabis

( 3 maart 2004)

Kamervraag

De minister van VWS is wettelijke verplicht om cannabis voor medische doelen beschikbaar te maken. Deze wettelijke verplichting betekent ten eerste dat de minister er voor moet zorgen dat de legale hennepkwekerijen kunnen blijven bestaan. Maar de wettelijke verplichting, betekent volgens GroenLinks ook, dat de prijs van medicinale marihuana niet onnodig hoog mag zijn. Nu is dat, onder andere vanwege de monopoliepositie van de twee kwekerijen en de hoge kosten van apothekers, wel het geval.

Bij de apotheker is marihuana twee keer zo duur als in coffeeshops. Logisch dus dat patiënten liever gebruik maken van de dienstverlening van patiëntenverenigingen. Zeker omdat de groep waar het om gaat, ouderen en chronisch zieken, door alle bezuinigingen al zo vaak de dupe zijn.

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over medicinale wiet (Ingezonden 3 maart 2004)


1. Bent u bekend met het bericht 'Apotheek raakt wiet niet kwijt'?


2. Hoe moet medicinale marihuana worden beschouwd? Als het als receptgeneesmiddel moet worden beschouwd, waarom wordt het dan niet vergoed? Als het als zelfzorggeneesmiddel moet worden beschouwd, waarom is het dan niet vrij verkrijgbaar?


3. Vindt u het wenselijk dat de prijs van cannabis bij de apotheker zoveel duurder is dan van de st. PMM? Is dit prijsverschil niet grotendeels te verklaren door de monopoliepositie van de legale kwekerijen?


4. Welke conclusies trekt u uit de aankondiging van de bedrijven Stichting Institute of Medical Marjuana en Bedrocan BV dat zij bij ongewijzigd beleid failliet gaan? Op welke manier denkt u dan uw wettelijke plicht om cannabis voor medische doelen beschikbaar te maken te kunnen vervullen?


5. Vindt u het patiënten die medicinale marihuana nodig hebben te verwijten dat zij op zoek gaan naar goedkopere alternatieven?


6. Bent u het eens met de stelling dat u uw wettelijk plicht om cannabis voor medische doelen beschikbaar te maken, onvoldoende waarmaakt door medicinale cannabis alleen beschikbaar te stellen voor een onnodig hoge prijs?


7. Wat vindt u van het experimentele plan van de stichting PMM om namens de leden een kwekerij te openen? Bent u bereid dit experiment te steunen? Zo niet, waarom niet?


8. Bent u het eens met de stelling dat veel problemen opgelost worden door de legalisering van cannabis?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -