CDA

CDA
03-03-04
Marja van Bijsterveldt: Open brief aan de voorzitter van de PvdA, dhr. R. Koole

Beste Ruud, Met ongeloof en verbijstering heb ik kennisgenomen van de brief van PvdA-medewerker Rene Cupurus aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen in Vrij Nederland van 28 februari jl. De brief is niet anders te kenschetsen dan als een poging tot karaktermoord. Nergens worden politiek-inhoudelijke bezwaren tegen de politieke denkbeelden van Verhagen geuit.

In een parlementaire democratie dient op het scherpst van de snede gedebatteerd te worden. Het gaat immers om de inrichting van de samenleving en de oplossing van soms grote maatschappelijke problemen. Dat vereist motivatie, gedrevenheid en scherpte. Harde kritiek hoeft daarbij niet geschuwd te worden zolang het maar gebaseerd is op politieke-inhoudelijke meningsverschillen, en niet vervalt in ongefundeerde en laagwaardige aantijgingen jegens personen.

Overigens valt mij in bredere zin op dat het debat over politiek en politici in de media steeds meer over personen en imago' s gaat.

Voorzitters van politieke partijen hebben de taak en plicht om hun bijdrage te leveren aan een open en verantwoord politiek debat over de vraagstukken waar onze samenleving mee te maken heeft. Dat verwachten burgers ook van politici en politieke partijen. In die zin hebben politieke partijen en hun voorzitters ook een voorbeeldfunctie. Partijen moeten over de inhoud van het beleid de degens kruisen en niet bij ontstentenis daarvan vervallen in moddergevechten.

Indien een medewerker van het CDA zich als Cupurus in de openbaarheid op een dergelijk ongefundeerde manier zou uiten over politici van andere partijen, zou ik als voorzitter daarvan evenzeer in de openbaarheid afstand nemen en passende maatregelen overwegen. Gelet op het feit dat het hier om een openbaar artikel gaat, heb ik in het verlengde daarvan besloten nadat jij deze brief ontvangen hebt, deze tevens openbaar te maken.

In de hoop dat ook jij als voorzitter van de PvdA je verantwoordelijk wilt voelen voor een waardig publiek debat over politieke opvattingen en beleid, verblijf ik met vriendelijke groeten.

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart
Voorzitter CDA