Time : 3:41:52 PM
Date : Wednesday, March 03, 2004
Sender Name: Assuralia

Jongerenpolis 29/29 is een feit

Een rondvraag binnen Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, geeft aan dat zo goed als alle verzekeraars klaar staan met contracten die overeenstemmen met het "herenakkoord" van 18 december 2003 tussen minister Fientje Moerman en Assuralia. Een aantal groene kaarten is inmiddels uitgereikt en de eerstkomende dagen breidt het aanbod zich uit tot de meeste ondernemingen.

Dit initiatief voert de verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Daarom roepen de verzekeraars de overheid op tot maatregelen om preventie en verkeerscontroles snel te versterken.

Met de "jongerenpolis 29/29" bieden verzekeraars een duidelijk prijsvoordeel aan jonge bestuurders die bereid zijn een aantal risico's te mijden. Concreet gezien zullen zij bestuurders van minder dan 26 jaar die hun rijbewijs nog geen drie jaar hebben verzekeren tegen maximaal de premie die een 29-jarige wordt aangerekend, verhoogd met een toeslag van hoogstens 29 %. Daar tegenover staat dat de jongere een auto van maximum 60 kW voor privé-gebruik verzekert, zich verbindt om niet meer dan twee passagiers te vervoeren, en op weekend- en feestnachten na middernacht niet zelf rijdt.

De jongerenpolis verschilt niet van een gewone verzekering, in die zin dat een ongeval veroorzaken in dronken toestand, bij het "koersen" of bij overbelasting van het voertuig kan leiden tot een terugvordering van uitgekeerde vergoedingen vanwege de verzekeraar, conform de wet. Wordt met name de middernachtregel genegeerd, dan vervalt het tariefvoordeel. Voor de precieze omschrijving van de voorwaarden verwijst Assuralia naar de contracten zelf.

Naast de "jongerenpolis 29/29" blijven de verzekeraars ook "klassieke" polissen aanbieden. Jongeren (en desgevallend hun ouders) doen er dus goed aan zich degelijk te informeren en, in voorkomend geval met het advies van hun verzekeringstussenpersoon, te kiezen voor het meest geschikte contract.

Brussel, 3 maart 2004

Contact: Wauthier ROBYNS, 02/547 56 90 of 0477/40 23 83 François de CLIPPELE 02/547 56 94

URL: http://www.assuralia.be