D66

Regering neemt voorstel D66 tegen vrouwenbesnijdenis over

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

03-03-2004 - Minister Donner van justitie heeft vandaag laten weten besnijdenis van Nederlandse meisjes in het buitenland strafbaar te stellen. Ruim twee jaar geleden kondigde D66-kamerlid Boris Dittrich een initiatiefwetsvoorstel aan om deze genitale verminking bij wet te verbieden. Daarvoor was tot dusver echter onvoldoende politieke steun in de Tweede Kamer. Inmiddels lijkt het draagvlak voor maatregelen gegroeid te zijn en heeft minister Donner laten weten het voorstel over te nemen.

In Nederland is het wegsnijden van de vrouwelijke genitaliën al langer verboden. Maar wanneer ouders hun Nederlandse dochter op vakantie meenemen naar Somalië of de Verenigde Arabische Emiraten, kunnen zij haar daar laten verminken zonder dat de Nederlandse overheid daar iets tegen kan ondernemen. Dittrich: In Nederland kennen we het rechtsbeginsel dat we hier alleen misdaden vervolgen die ook strafbaar zijn in het land waar ze zijn gepleegd. D66 wil dat beginsel in dit geval graag opgeven om zo de Nederlandse meisjes van vooral Somalische afkomst te beschermen.

Dittrich benadrukt dat het niet zijn bedoeling is zoveel mogelijk ouders achter tralies te laten verdwijnen. Daar zijn die meisjes niet mee geholpen; dan zijn ze én verminkt, en moeten ze hun ouders missen. Waar het wel om gaat, is dat wij aan de ouders volstrekt duidelijk maken dat wij deze vorm van mishandeling in Nederland niet tolereren. De strafbaarstelling maakt het voor sommige ouders ook weer makkelijker om druk van familie en omgeving te weerstaan wanneer die aandringen op besnijdenis.

Volgens Dittrich mag vrouwenbesnijdenis niet worden vergelijken met het besnijden van jongens, zoals in onder meer de Verenigde Staten veel voorkomt. Vrouwenbesnijdenis klinkt misschien als een onschuldige ingreep, maar in werkelijkheid is het een vorm van zware mishandeling. De clitoris wordt weggesneden en de schaamlippen worden vaak grotendeels dichtgenaaid. Geen enkel modern land mag dat tolereren. Wij dringen daarom al een aantal jaar aan op een strengere wettelijke regeling. Daarvoor is langzaam maar zeker steeds meer draagvlak gegroeid, zodat de regering nu ook actie moet ondernemen, aldus Dittrich.