Nederlandse Vereniging van journalisten

Onderhandeling Sociaal Plan
Telegraaf vastgelopen
3 maart 2004. Brief aan NVJ leden bij De Telegraaf

Geachte collegae,

Hierbij willen u op de hoogte brengen van het feit dat de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan Telegraaf zijn vastgelopen.

In de voorgaande besprekingen vonden directie, de FNV, CNV en de NVJ en de COR elkaar wat betreft oplossingen om oneigenlijk gebruik van het oude sociaal plan tegen te gaan. Ook vonden we elkaar wat betreft het voorstel van de bonden en de NVJ om een preventief personeelsbeleid voortvarend ter hand te nemen zodat boventalligheid zoveel mogelijk voorkomen kan worden en een sociaal plan minder vaak ingezet hoeft te worden. De bonden en de NVJ hebben tevens voorgesteld dat de COR een belangrijke rol moet gaan spelen in de begeleiding van een dergelijk proces.

Directie aan de ene kant en bonden en NVJ aan de andere kant vonden elkaar echter niet wat de lengte van de herplaats- en zoektermijn betreft, noch over de inhoud van een ouderenregeling. In feite vormen deze onderwerpen de pijlers van een goed en evenwichtig sociaal plan.

Herplaats- en zoektermijn
De herplaats- en zoektermijn was in het vorige sociaal plan 21 maanden, en we stemden in om hier een staffel in aan te brengen, gerelateerd aan leeftijd en dienstverband. De Telegraaf stelde voor om een brandbreedte tussen de 3 en 16 maanden te nemen. Wij stelden 6 tot 18 maanden voor. De hoogste leeftijdscategorieën zouden bovendien in de gelegenheid gesteld moeten worden om hun zoektermijn te verlengen met een extra termijn van 6 maanden in het kader van om- en bijscholing. Dit voorstel is gedaan als een uiterst bod om uit de impasse te komen.
Het voorstel van De Telegraaf ligt onder het niveau van de regelingen die we elders binnen dagbladbedrijven (inclusief de Telegraafbedrijven HDC en MGL) afspreken. Bedrijven waar het overigens een stuk slechter gaat dan bij De Telegraaf.

Ouderenregeling
Wat de ouderenregeling betreft zijn we het eens geworden over de mogelijkheid van een vrijwillige ouderenregeling. Dit houdt in dat als er boventalligheid ontstaat, ouderen zich moeten kunnen melden voor een regeling waardoor ze voorkomen dat jongere collegae boventallig worden. Over de inhoud van de regeling zijn we het niet eens geworden. Telegraaf wilde de leeftijd voor een ouderenregeling op 58 jaar zetten en de bonden en de NVJ op 57,5 jaar zoals gebruikelijk is in alle sociale plannen in de branche. Verder stelden wij voor om 100% vergoeding te betalen tot 60 jarige leeftijd en vanaf 60 tot 65 jaar 85% conform de regeling HDC. Telegraaf wilde niet verder gaan dan 74%.

Met onze voorstellen hebben we de Telegraaf er op gewezen om voor alle leeftijdsgroepen goede instrumenten in te zetten; voor de jongeren een ruime zoek en herplaatstermijn, voor de middengroep mogelijkheid tot extra bijscholing/omscholing en voor de ouderen een goede ouderenregeling. Dat de ouderenregeling ook op vrijwillige basis kan worden ingezet en dus in feite een plaatsmakersregeling, is goed voor iedereen.

We denken dat we met onze voorstellen tot het uiterste zijn gegaan. Bovendien heeft de COR aangegeven dat wat hen betreft een versobering niet tot de mogelijkheid behoort. Wel moet oneigenlijk gebruik van beperkte middelen tegengegaan worden.

We zijn erg teleurgesteld in de opstelling van de directie. De opstelling van de FNV, CNV, NVJ en de COR is buitengewoon constructief geweest. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat dit plan model kan gaan staan voor eventuele nieuwe sociaal plannen bij MGL en HDC.

We zullen bijeenkomsten organiseren om met u van gedachten te wisselen over de situatie die is ontstaan.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert

Secretaris Dagblad en Lokale Media