NU'91

Persbericht: NU'91 krijgt gelijk: Werken in de zorg is risicovol!

Utrecht, 3 maart 2004

NU91 is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek naar de arbeidsomstandigheden door de Arbeidsinspectie. NU91 brengt al jaren naar voren dat de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen tekort schiet. De zorgverschraling door personeelstekorten die de afgelopen vijf jaren zijn gesignaleerd worden verergerd door de opgelegde efficiëncykorting van Minister Hogervorst. NU91 vindt dat de veiligheid van zowel werknemers als bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in het geding is. Voorwaarde om minimale kwaliteit van zorg te leveren betekent veilig kunnen werken en leven!

Uit het rapport van de Inspectie blijkt dat het aantal overtredingen zorgwekkend hoog is. De werknemers zijn onvoldoende voorbereid op de risicos van besmetting, agressie, geweld, intimidatie en fysieke belasting. Bovendien zijn werknemers onvoldoende geschoold in bedrijfshulpverlening. Er zijn 1519 overtredingen geconstateerd in de 311 gecontroleerde instellingen. Dit is bijna 20% van alle verpleeg- en verzorgingshuizen. NU91 vindt dit een schokkende uitkomst.

De signalen die de Inspectie nu geeft, worden door NU91-leden al jarenlang aangekaart. Verzorgenden en verpleegkundigen geven aan dat het zorgaanbod en de zorgvraag geen gelijke pas meer houden met elkaar. Er is niet alleen een tekort aan verzorgenden. Ook geeft 70% van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeg- en verzorgingshuizen aan dat zij er niet in slagen voldoende tijd te geven aan patiënten, terwijl dat de kern is van hun werk.

NU91 houdt haar hart vast voor de nabije toekomst. In de komende jaren is er door de vergrijzing meer productie nodig in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Echter: de verwachting is dat er niet meer banen komen. Minister Hogervorst gaf op 18 februari 2004 aan in de Vaste Kamercommissie VWS dat de gezondheidszorg niet meer geld hoeft te verwachten de aankomende jaren.

NU91 heeft grote zorgen voor de veiligheid van bewoners, verpleegkundigen en verzorgenden als er niet snel iets gebeurt.

NU91 gaat nadrukkelijk naar voren brengen dat deze situatie niet kan bestaan en dat bij- en nascholing van het zorgpersoneel hard nodig is om fouten en calamiteiten te voorkomen. NU91 vindt dat er oplossingen moeten komen voordat er ernstige ongelukken gebeuren. Oplossingen kosten geld. Het kan dus niet zo zijn dat de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen extra gekort gaat worden door extra bezuinigingen. De bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen worden niet gekenmerkt door een grote assertiviteit. Het is dus van belang dat NU91 als professionele beroepsorganisatie niet alleen voor haar leden, maar óók voor deze bewoners gaat staan.