Ingezonden persbericht


Den Haag, 3 maart 2004

PvdA wil SPAM uit de VS weren

De internetexperts van de PvdA, Tweede-Kamerlid Martijn van Dam en kandidaat Europarlementariër Edith Mastenbroek, willen dat de EU in één keer alle e-mailadressen met een Europese extensie zoals .nl, .eu, enz inschrijft in het (op te richten) Amerikaanse `do-not-spam-register'. Hiermee moeten de Amerikanen worden aangezet tot strengere maatregelen tegen spamverstuurders die tot nu toe in de VS vrij spel hebben.

Spam zorgt voor veel ergernis, ondermijnt het functioneren van e-mail en kost miljoenen. Ook in Nederland duikt spam regelmatig op in de lijsten met grootste ergernissen. In Europa geldt binnenkort de regel dat het versturen van e-mails naar consumenten alleen nog is toegestaan als de consument daar zelf om heeft gevraagd. Dit wordt ook wel opt-in genoemd.

In de VS geldt een opt-out systeem: spam versturen mag, tenzij iemand heeft aangegeven geen spam te willen ontvangen. Dat systeem functioneert niet en ook met deze nieuwe regels blijft de VS verreweg de grootste verspreider van spam in de wereld. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de wereldwijde spam uit de VS komt. De EU heeft herhaaldelijk bij de VS aangedrongen op strengere regels. Tevergeefs.

De PvdA-ers willen daarom dat de EU de druk op de VS opvoert. Dat kan door de Amerikaanse regels te benutten. Mastenbroek en Van Dam stellen voor dat de Europese Commissie namens alle burgers van de EU een verzoek indient voor een opt-out van alle mailadressen uit de EU. Bedrijven uit de VS mogen dan niemand meer spammen met een e-mailadres uit de EU. Uiteraard kunnen mensen dan nog wel mails blijven ontvangen waarvoor ze zich wel hebben aangemeld. Bedrijven die toch spam sturen naar EU-mailadressen kunnen door de EU worden aangeklaagd op basis van de in de VS geldende regels en kunnen rekenen op een forse schadeclaim.

Van Dam zal via de Tweede Kamer proberen de Europese Commissie te bewegen het verzoek bij de VS in te dienen. Mastenbroek zal (indien zij gekozen wordt) via het Europees Parlement hetzelfde proberen. Van Dam zal het voorstel naar voren brengen bij het overleg dat de Tweede Kamer op 17 maart aanstaande voert met minister Brinkhorst van Economische Zaken over diens "beleidsvisie over de spamproblematiek".