Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen hervat activiteiten in Port au Prince woensdag 3 maart 2004

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft gisteren de behandeling van gewonden in het St. François de Salle ziekenhuis in het centrum van Port-au-Prince hervat. Door de onlusten tijdens het afgelopen weekeinde was het team van AzG niet in staat het ziekenhuis te bereiken om de gewonden die in het ziekenhuis werden binnengebracht te behandelen. Gisteren was de situatie weer enigszins stabiel.

De afgelopen week vielen gewapende groepen herhaaldelijk ziekenhuizen binnen en bedreigden patiënten en de medische staf. Dit soort incidenten illustreren het gebrek aan respect voor de neutraliteit van de ziekenhuizen en daarmee het gebrek aan
ongehinderde toegang tot gezondheidszorg voor gewonden. Veel ziekenhuizen in het land worden gezien als regerings- of rebellengezind, waardoor hun neutraliteit en veiligheid in het geding zijn. AzG bepleit een vrije en ongehinderde toegang voor alle gewonden, ongeacht hun politieke achtergrond of financiële draagkracht.

Sinds afgelopen vrijdag heeft het team van AzG, bestaande uit twee artsen en twee verpleegkundigen, 10 patiënten behandeld, allen burgerslachtoffers met voornamelijk schotwonden. Twee van hen zijn inmiddels overleden.

---