Time : 5:18:18 PM
Date : Wednesday, March 03, 2004
Sender Name: Cera Holding

Halfjaarlijks communiqué van Almancora Comm.VA

(periode 1 juli-31 december 2003 van boekjaar 1 juli 2003-30 juni 2004)

Over de eerste helft van boekjaar 2003/2004 was er, zoals voorgaand boekjaar, een licht negatief resultaat na belastingen ten bedrage van 2,27 miljoen euro, hetzij een negatief resultaat van 0,04 euro per aandeel.
De belangrijkste inkomstenstroom voor Almancora (het dividend op haar participatie in Almanij) situeert zich in de tweede helft van het boekjaar. De werkingskosten zijn gespreid over het hele boekjaar. Dit betekent dat een beperkt negatief resultaat in de eerste helft van elk boekjaar normaal is en gevolgd wordt door een belangrijk positief resultaat in de tweede helft van elk boekjaar.
Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het halfjaarresultaat na belastingen met 18,1% gedaald. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de gedaalde kortetermijnrente waardoor de opbrengst van de kortetermijnbeleggingen in de periode juli-oktober 2003 (tussen de ontvangst van het Almanij-dividend en de betaling van het Almancora-dividend) lager lag dan in dezelfde periode in 2002. Momenteel heeft Almancora per aandeel dat ze zelf heeft uitgegeven
1,003 Almanij-aandelen in portefeuille.
Het Almanij-dividend dat in juni 2004 betaalbaar zal gesteld worden, zal door een strikte kostenbeheersing en rekening houdend met de verplichting tot reservering voor aanleg van de wettelijke reserve (= 5% van de nettowinst), zoals in de voorgaande boekjaren, in hoge mate doorstromen.

Per 31 december 2003 bedroeg het balanstotaal 3,21 miljard euro, een daling van 2,3% t.o.v. het balanstotaal per 30 juni 2003. Deze daling is voornamelijk het gevolg van de betaling van het dividend in november 2003. De balans per 30 juni 2003, na resultaatsverdeling, voorzag immers in een dividenduitkering ten bedrage van 71,6 miljoen euro (als schuld geboekt) die na goedkeuring door de algemene vergadering van Almancora effectief werd uitbetaald, waardoor ook de vlottende activa met eenzelfde bedrag afnamen.
De resterende vlottende activa werden aangewend om de participatie in Almanij te verhogen, de werkingskosten te betalen en werden tussentijds belegd op korte termijn.
De gemiddelde boekwaarde van de 56.089.510 Almanij-aandelen die het financieel vast actief van Almancora uitmaken, bedraagt 57,11 euro per aandeel. Eind december 2003 bedroeg de beurskoers van het Almanij-aandeel 40,28 euro. Naar aanleiding van haar derde kwartaalresultaten maakte Almanij op 2 december 2003 bekend dat haar intrinsieke waarde op 28 november 2003 op 53 euro per aandeel kon geschat worden.
De raad van bestuur van Almancora Beheersmaatschappij, statutair zaakvoerder van Almancora, is van oordeel dat m.b.t. deze Almanij-aandelen, die aangehouden worden als financieel vast actief, geen sprake is van een duurzame minderwaarde of ontwaarding. Dit standpunt wordt in essentie ingegeven door volgende overwegingen :
- verwacht wordt dat de structurele maatregelen die genomen worden op het niveau van de dochtermaatschappijen van Almanij, die overigens gezonde bedrijven zijn, een positief effect zullen hebben op de toekomstige resultaten van Almanij.

- de beurskoers van het Almanij-aandeel kan gezien worden als een goede waardemeter voor verrichtingen met een eerder beperkte omvang, maar heeft slechts een beperkte relevantie voor de waardebepaling van een strategisch significant pakket Almanij-aandelen zoals dat van Almancora (28,64%). Bij de waardering daarvan dient rekening gehouden te worden met een premie die deze strategische invloed reflecteert.
- gezien de duidelijke context waarbinnen Almancora functioneert (verankeringsopdracht) is een eventuele verkoop aan beurskoers van een gedeelte van de Almanij-aandelen niet aan de orde. Op 2 maart 2004 bedroeg de beurskoers van het Almanij-aandeel 48,97 euro per aandeel.

Resultaat
De voornaamste inkomstenbron van Almancora bestaat uit het dividend op haar participatie in Almanij, dat telkens in de eerste helft van elk kalenderjaar wordt uitgekeerd, zijnde de tweede helft van het boekjaar van Almancora. De werkingskosten van Almancora daarentegen zijn gespreid over het volledige jaar. Dit betekent dat een beperkt negatief resultaat in de eerste helft van elk boekjaar normaal is en gevolgd wordt door een belangrijk positief resultaat in de tweede helft van elk boekjaar.
Enerzijds nam het recurrent financieel resultaat in de eerste helft van boekjaar 2003/2004 af tot 0,58 miljoen euro, een vermindering met 38,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit resultaat bestaat in hoofdzaak uit de opbrengst van kortetermijnbeleggingen in de periode juli-oktober. In de periode tussen het innen van het jaarlijks dividend op de participatie in Almanij en de betaling van het Almancora-dividend heeft Almancora immers tijdelijk een belangrijk bedrag aan liquide middelen te beleggen op korte termijn. Zo werd in de eerste helft van boekjaar 2003/2004 circa 74 miljoen euro tijdelijk op korte termijn belegd. Gezien de kortetermijnrentevoet in de periode juli-oktober 2003 lager was dan in dezelfde periode van 2002, lag ook het resultaat van de (kortetermijn)beleggingen in de eerste jaarhelft van boekjaar 2003/2004 lager dan in dezelfde periode van boekjaar 2002/2003. Anderzijds verbeterde het negatief ander recurrent resultaat met 0,7%. Er werd een negatief recurrent resultaat van 2,85 miljoen euro gerealiseerd ten opzichte van 2,87 miljoen euro een jaar eerder. De voornaamste kosten bestonden uit afschrijvingen van de oprichtingskosten (1,61 miljoen euro) en werkingskosten binnen de kostendelende vereniging die werd afgesloten tussen Cera Holding en Almancora (0,99 miljoen euro).
Almancora boekte in de eerste helft van het lopende boekjaar een negatief resultaat (na belastingen) van 2,27 miljoen euro. Dat is 18,1% lager dan het resultaat van dezelfde periode in het vorige boekjaar.

Toelichting bij de verwachte ontwikkeling tijdens het lopende boekjaar
In de tweede helft van het lopende boekjaar zal Almancora dividenden ontvangen op haar deelneming in Almanij. De kosten zullen in hoofdzaak betrekking hebben op afschrijvingen van oprichtingskosten (per einde 2003 zijn de oprichtingskosten uit 1999 volledig afgeschreven, waardoor in de tweede jaarhelft van boekjaar 2003/2004 de afschrijvingen op oprichtingskosten zullen beperkt blijven tot 0,5 miljoen euro) en op de normale werkingskosten van Almancora, waaronder de kosten in het kader van de kostendelende vereniging. Almancora Beheersmaatschappij, statutair zaakvoerder, heeft het voornemen om in de loop van de tweede jaarhelft van 2004 een dividend voor te stellen aan de algemene vergadering van de aandeelhouders van Almancora (29 oktober 2004). Het Almanij-dividend dat in juni 2004 betaalbaar zal gesteld worden, zal door een strikte kostenbeheersing en rekening houdend met de verplichting tot reservering voor aanleg van de wettelijke reserve (= 5% van de nettowinst), zoals in de voorgaande boekjaren, in hoge mate doorstromen.

Toelichting bij de betekenisvolle gegevens in de eerste helft van het boekjaar

Ontwikkelingen
In september 2003 kocht Almancora 100.000 Almanij-aandelen tegen een gewogen gemiddelde prijs van 35,56 euro per aandeel. Op 31 december 2003 bezat Almancora daardoor 56.089.510 Almanij-aandelen, wat overeenkomt met een participatie in Almanij van 28,64%. Almancora had dus 1,003 Almanij-aandelen in portefeuille per Almancora-aandeel dat ze zelf heeft uitgegeven.
Na goedkeuring door de algemene vergadering van 31 oktober 2003 stelde Almancora op 6 november 2003 een slotdividend betaalbaar aan haar aandeelhouders ten bedrage van 1,28 euro (bruto) per aandeel. De financiële dienstverlening werd verzorgd door KBC Bank en CBC Banque. Per einde december 2003 bedroeg de beurskoers van het Almancora-aandeel 34 euro, wat de marktkapitalisatie van Almancora op
1,90 miljard euro bracht. Ten opzichte van de beurskoers van het Almanij-aandeel op die datum (40,28 euro) noteerde het Almancora-aandeel, rekening houdend met de hierboven beschreven gewijzigde verhouding, met een décote van 15,8%.

Informatie over de externe controle op de halfjaarlijkse boekhoudgegevens
Bij beslissing van de algemene vergadering van 25 oktober 2002 werd KPMG Bedrijfsrevisoren, vertegenwoordigd door Theo Erauw, benoemd als commissaris voor een periode van 3 jaar.
Hierna volgt een uittreksel uit het verslag van de commissaris : "Wij zijn overgegaan tot een beperkt nazicht van de tussentijdse staat van Almancora Comm.VA per 31 december 2003, met een balanstotaal van 3.205,84 miljoen euro en een verlies van 2,27 miljoen euro. Deze tussentijdse staat heeft betrekking op een periode van 6 maanden.
Ons nazicht werd uitgevoerd in overeenstemming met de controleaanbeveling van het Instituut der Bedrijfsrevisoren in verband met het beperkt nazicht. Dit nazicht bestond voornamelijk uit de ontleding, de vergelijking en de bespreking van de financiële informatie en was dan ook minder diepgaand dan een volkomen controle van de jaarrekening.
Bij dit nazicht zijn geen elementen aan het licht gekomen die aanleiding zouden kunnen geven tot belangrijke aanpassingen van de tussentijdse staat."

Financiële kalender

- 1 september 2004: jaarlijks communiqué

- 14 oktober 2004: jaarverslag beschikbaar

- 29 oktober 2004: algemene vergadering van Almancora Comm.VA
- 4 november 2004: betaalbaarstelling dividend

Dit persbericht is ook beschikbaar op de website van Almancora in het Nederlands, Frans en Engels: www.almancora.be

De tekst en de cijfers van het halfjaarlijks communiqué van Almancora Comm.VA vindt u in de pdf als bijlage, op http://www.almancora.be of op http://www.pressreleases.be.

Contactgegevens

Almancora Investor Relations & Pers contact: Luc De Bolle

Tel.: 016/86.56.66
fax.: 016/86.32.33
ldebolle@bloomberg.net

URL: http://www.almancora.be
http://www.pressreleases.be

Attachments:
cerah_20040303_171602_10_Att_1.pdf
cerah_20040303_171602_10_Att_2.pdf
http://www.belgadirect.be/Files/cerah_20040303_171602_10/cerah_20040