Gemeente Borsele

Burgemeester Gelok dringt aan bij ministerie op levering nieuwe jodiumtabletten

De burgemeester van Borsele, E.J. Gelok, dringt bij het ministerie van VWS aan op een spoedige levering van nieuwe jodiumtabletten. De houdbaarheidsdatum van de huidige voorraad tabletten in Borsele is namelijk verlopen. VWS heeft nog geen nieuwe tabletten aangeleverd omdat het ministerie nog bezig is een nieuw spreidingsplan voor de pillen op te stellen. Alhoewel nieuwe tabletten in geval van nood beschikbaar zijn uit landelijke depots, verzoekt de burgemeester het ministerie toch de zaak snel op te lossen.

Eén van de maatregelen om schadelijke effecten voor de volksgezondheid ten gevolge van een calamiteit in de Kernenergiecentrale Borssele te voorkomen of te beperken, is de directe maatregel Jodiumprofylaxe: het onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden uitdelen van jodiumtabletten aan de bevolking. Hiervoor zijn in 1991 aan de GGD Zeeland 1,5 miljoen jodiumtabletten verstrekt, die onder meer zijn opgeslagen in de gemeenten Borsele en Terneuzen. De verloopdatum van de huidige voorraad jodiumtabletten was december 2003. De gemeente Borsele heeft dit bij de Regionaal Geneeskundig Functionaris van de GGD Zeeland aangekaart. Die meldde het vervolgens bij de verantwoordelijke instantie, het ministerie van VWS. VWS antwoordde dat de voorraad niet meer werd gekeurd en dat het toezenden van nieuwe tabletten afhangt van besluitvorming van het ministerie. Inmiddels is duidelijk geworden dat de nieuwe voorraad jodiumtabletten bij het ministerie van VWS klaar ligt. Voordat de pillen verspreid worden, wil het ministerie echter eerst een landelijk spreidingsplan klaar hebben.
In geval van een calamiteit bij de Kernenergiecentrale Borssele kunnen de hulpdiensten overigens in de huidige situatie wel tijdig beschikken over een goedgekeurde voorraad jodiumtabletten uit de landelijk opgeslagen voorraad.
Mensen in Borsele die jodiumtabletten zelf in bezit hebben, worden door de gemeente Borsele afzonderlijk geïnformeerd.