FNV

'Pensioenleeftijd verhogen is ouderwets'

"Minister Brinkhorst gaat met zijn rug naar de toekomst staan. Niemand zit te wachten op meer en langer werken. Dat bevordert de economische groei en de werkgelegenheid niet. We moeten productiever worden en innovatiever."

Dat zegt Kitty Roozemond, vice-voorzitter van de FNV, vandaag in FNV e-Magazine.

Ze reageert op het voorstel van minister Brinkhorst van economische zaken in de Volkskrant om de pensioenleeftijd te verhogen en de werkweek te verlengen.

Volgens Brinkhorst is de werkweek te kort en de pensioengerechtigde leeftijd van 65 te laag.

"Nederland en Europa hebben goed opgeleide, flexibele werknemers nodig met zeggenschap over hun levensloopbaan," aldus Roozemond.

"Mensen willen werken, leren en zorgen combineren en zelf keuzes kunnen maken. Daarom is het nu van belang dat er een goede prepensioen- en levensloopregeling komt. We zitten niet te wachten op een nieuwe eenheidsworst, allemaal veertig uur of meer werken tot ver na ons 65ste."

Bovendien is werkloosheid nu een urgent probleem. "Als iedereen blijft zitten waar hij zit, los je dat niet op. Het houdt ook de doorstroom van van vrouwen en allochtonen tegen. Merkwaardig dat Brinkhorst zich ineens opwerpt als de beschermheilige van oude mannen met mooie baantjes die niet van ophouden weten."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: Kabinet stelt teleur met reactie op Tabaksblat; Dringend behoefte aan Defensiewet; Campagne over eerlijke sportkleding start op 4 maart.

3 maart 2004