Ministerie van Buitenlandse Zaken

fiscale stimulering sociaal-ethisch beleggen

Europese Commissie stemt in met fiscale stimulering sociaal-ethisch beleggen

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Wijn (Financiën) hebben van de Europese Commissie het groene licht gekregen voor de fiscale regeling voor sociaal-ethisch beleggen. Beleggingen in fondsen die investeren in duurzame sociale en economische ondernemingen in ontwikkelingslanden krijgen fiscale voordelen.

Particulieren en kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden ondervinden vaak moeilijkheden bij het verkrijgen van het nodige kapitaal voor hun projecten, ook al leveren die naar verwachting voldoende winst op. Dit komt door zwakke kapitaalmarkten en politieke en economische instabiliteit in die landen. Hierdoor zijn de investeringsrisico's groter. Van Ardenne en Wijn willen daarom deze beleggingen fiscaal stimuleren. Zo krijgt het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden op een duurzame en verantwoorde manier een extra impuls.

De fiscale faciliteit bestaat uit een gemaximeerde vrijstelling in box III van de inkomstenbelasting en een heffingskorting over het vrijgestelde bedrag. De vrijstelling bedraagt samen met de vrijstelling voor groen beleggen maximaal

EUR 51 390 (bedrag 2004). De heffingskorting bedraagt 1,3% over het gemiddelde van het vrijgestelde bedrag per 1 januari en 31 december.

Van Ardenne zal aan nieuwe projecten een verklaring afgeven waardoor zij onder de regeling komen te vallen. Nieuwe projecten mogen niet voor commerciële financiering in aanmerking komen en moeten bijdrage aan voedselzekerheid, voedselverbetering, werkgelegenheid, of ontwikkeling op regionaal, sociaal, cultureel of economisch gebied. Particuliere beleggers kunnen via door de Belastingdienst goedgekeurde fondsen investeren in deze projecten.

Noot voor de redactie /