Partij voor de Dieren


Rudy Kousbroek 11e lijstduwer voor de Partij voor de Dieren 03-03-2004

Amsterdam, 3 maart 2004 - Na Jan Wolkers, Martin Gaus, Maarten t Hart, Paul Cliteur, Mensje van Keulen en nog vijf andere prominenten heeft essayist Rudy Kousbroek aangegeven graag als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Partij voor de dieren te willen staan. Daarmee komt het aantal lijstduwers op elf. Het grote aantal prominente dierenbeschermers dat als lijstduwer wil optreden voor de Partij voor de Dieren is uniek in de Nederlandse en Europese parlementaire geschiedenis. Zonder de ambitie te hebben persoonlijk een zetel in het Europese Parlement in te willen nemen, verklaren ze met hun plaats op de lijst hoe groot zij het belang achten dat de Partij voor de Dieren gekozen zal worden.

Naar verwachting zal de sympathiestem tijdens de Europese verkiezingen een nieuw fenomeen vormen naast de bekende proteststem. Waar op dit moment 80% van de kiezers serieus overweegt niet te gaan stemmen op 10 juni, de machtsvraag achterwege zal blijven en veel kiezers twijfelen over hun invloed in europees verband, is het de verwachting van de Partij voor de Dieren dat de prominente lijstduwers opkomst bevorderend zullen werken en veel mensen zullen inspireren hun sympathiestem ten gunste van dierenwelzijn uit te brengen. Naast de lijstduwers hebben zich al tal van prominenten bij de partij gemeld met hun voornemen een dergelijke sympathiestem uit te brengen.

Omdat de kandidatuur van Kousbroek formeel te laat komt voor het partijcongres aanstaande zaterdag 6 maart, wordt aan het partijcongres gevraagd een uitzondering te willen maken en zijn kandidaatstelling alsnog goed te keuren. Op de lijst van de Partij voor de Dieren staan in totaal 20 kandidaten.