Ingezonden persbericht


Persbericht Dutch Junior Badminton 2004 (22 februari 2004)

In dit persbericht;

- doorstroming naar mondiale wereldtop

- deelnemende landen

- opmerkelijke deelnemer uit Centraal Azië

- status van de Nederlanders

Voor de 17e maal zal van 3 tot en met 7 maart aanstaande bij Badmintonclub Duinwijck één van `s werelds grootste jeugdtoernooi tot 19 jaar plaatsvinden; Dutch Junior Badminton 2004.

Een week waar de leden van de Haarlemse club altijd enorm naar uitkijken. Het verleden heeft namelijk aangetoond dat jeugd toppers die door hun land worden geselecteerd spelers zijn met een enorme potentie en binnen twee jaar door stomen tot de mondiale wereldtop.

In het verleden waren dat al spelers als Camilla Martin (Denemarken - huidige nummer 7 van de wereld) en Mia Audina (Nu Nederland - huidige nummer 5 van de wereld). Maar ook spelers die de laatste vier jaar in Haarlem zijn geweest zijn nu al gevestigde namen in de wereldtop; Lin Dan (China - huidige nummer 2 van de wereld en won de Dutch Junior in 2001).

In de eerste week van maart zullen 18 landen meedoen. Dit zijn; België, Canada, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, India, Japan, Kirgizië, Nederland, Singapore, Slovenië, Zweden, Ukraine, en Wales.

Meest opvallende in dit rijtje is de deelname van Kirgizië, ook wel Kyrgyzstan genoemd. Kyrgyzstan is een republiek en is gelegen in Centraal Azië, ligt ten westen van China en ten oosten van Oezbekistan. Het aantal inwoners schommelt rond de 4.800.000, waarbij bij de leeftijd structuur is te zien dat slechts 6,3% van de bevolking 65 jaar of ouder is en 60% tussen de 15 en 65 jaar. In dit gedeelte vallen ook de spelers die naar Haarlem afreizen. Van dit onbekende deelnemende land weten we van de spelers dat Zauman Maksim en Zauman Arkady tweeling boers zijn. Bij de laatste nationale kampioenschappen stonden ze tegenover elkaar en toen won Maksim. De Dutch Junior is hun eerste Europese toernooi en het is dus maar afwachten wat hun speel kwaliteit is. Een opmerkelijke deelnemer aan deze Dutch Junior 2004.

De sterkste deelnemers kunnen verwacht worden uit de landen Hong Kong en Japan voor de singles en Engeland en Denemarken in de dubbels. Ondanks dat de Engelse senioren niet al te beste resultaten behalen op de grote toernooi, zit er een enorme aanwas aan nieuw Engels talent eraan te komen. We zullen het dit jaar zien hoe ze ervoor staan.

Maar hoe zit het met de Nederlands?
Als we naar de Nederlanders kijken komen we direct al uit bij de spelers van het organiserende Duinwijck. Duinwijck produceert nog steeds veel toptalent welke ook in het Nationale Jeugdteam zitten. Zo één is bijvoorbeeld Koen Ridder. De Haarlemmer draait een ijzersterk jaar. Hij werd geselecteerd om mee te gaan met de nationale senioren ploeg naar de Thomas Cup in Slowakije en speelde zeer verdienstelijk in de halve finale van de play-offs in team 1, gaf 5-voudig nationaal kampioen Dicky Palyama een duidelijk signaal dat hij er heel dicht tegen deze top aan zit en won zijn de thuiswedstrijd van Gijs van Heijster. Tot genoegen van het toen aanwezig publiek. Koen is in zijn eigen hal geplaatst en zal verwacht worden dat hij zijn eerste ronde partijen zonder kleerscheuren zal volbrengen.

Het gehele toernooi is live te volgen op www.dutchjunior.nl inclusief results, webcamregistratie en fotoregistratie en begint dagelijks om 9:30 uur in de Duinwijckhal aan het Badmintonpad te Haarlem.


---