FNV BOUW

Bedelmonniken bij timmerfabriek Roosendaal

EMBARGO TOT WOENSDAGMORGEN 3 MAART 07.00 UUR

Woensdagmorgen 3 maart om 7 uur klopt FNV Bouw met bedelmonniken aan de poort van Klaassen Timmerfabriek Roosendaal. Met deze verrassingsactie wil de bond samen met de werknemers aandacht vragen voor het zijns inziens frauduleuze faillissement van de gelijknamige timmerfabriek in Bergen op Zoom. Later op de ochtend houden de curator en FNV Bouw een 'faillissementsintake' met de 12 werknemers die op straat staan. De bond eist in kort geding dat de werkgever zijn verplichting nakomt om iedereen in dienst te houden.

Eind vorig jaar werd nog aan alle 34 werknemers van Timmerfabriek Klaassen in Bergen op Zoom verhuizing van het bedrijf naar Roosendaal toegezegd. Daarna werd het bedrijf in Bergen op Zoom opeens verkocht. De oude eigenaar startte tegelijkertijd een nieuw bedrijf in Roosendaal, nota bene onder dezelfde naam Klaassen. Hij dwong 22 werknemers voor dat nieuwe bedrijf een slechter arbeidscontract te ondertekenen. De overige 12 werknemers moesten in Bergen op Zoom blijven. Zij zagen met lede ogen aan hoe hun bedrijf werd leeggeroofd: de oude eigenaar nam alle machines mee. Op 19 februari werd faillissement aangevraagd voor Timmerfabriek Klaassen in Bergen op Zoom.

Regiobestuurder Gülami Yesildal van FNV Bouw vindt het 'een vies spelletje' Een collectieve ontslagaanvrage is omzeild, terwijl doelbewust op faillissement werd aangestuurd. Yesildal: 'Curator Vreiling van Vreiling Advocaten in Bergen op Zoom steunt ons in deze visie' FNV Bouw vraagt in kort geding om te werk stelling van alle 34 werknemers in het nieuwe bedrijf in Roosendaal: 'Het gaat om 'overgang van onderneming', waarbij de nieuwe werkgever alle werknemers in dienst hoort te houden met gelijke arbeidsvoorwaarden. Wil hij vervolgens een reorganisatie doorvoeren, dan zal hij daarvoor een ontslagaanvrage moeten indienen bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Bovendien moet hij met ons overleggen, iets dat hij de laatste maanden stelselmatig uit de weg is gegaan', aldus regiobestuurder Gülami Yesildal.

Om te onderstrepen dat de 12 werknemers in Roosendaal aan de slag willen, staan ze daar woensdagmorgen aan de poort, voor een deel gekleed als bedelmonnik. Ze willen een beroep doen op de menselijkheid van hun oude werkgever. Daarna is om tien uur in het voormalige FNV-gebouw in Bergen op Zoom de 'faillissementsintake'.

VOOR DE REDACTIE,