Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: risico op Hepatitis B in verpleeghuizen onderschat

Nr. 2004/46
3 maart 2004

Arbeidsinspectie: verpleeg- en verzorgingshuizen onderschatten risico op Hepatitus B

Bij een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden zijn bij nagenoeg alle geïnspecteerde verpleeg- en verzorgingshuizen overtredingen geconstateerd op het gebied van de arbeidsomstandigheden. Zo blijken de risico's voor medewerkers op besmetting met Hepatitis B zwaar te worden onderschat. Het is volgens de Arbeidsinspectie slecht gesteld met de voorlichting over de mogelijke gevaren van besmetting en de te treffen voorzorgsmaatregelen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Arbeidsinspectie heeft verricht naar de arbeidsomstandigheden bij 311 verpleeg- en verzorgingshuizen, in de periode van maart tot en met augustus 2003. In Nederland zijn ongeveer 1.700 verpleeg- en verzorgingshuizen, met in totaal zo'n 200.000 werknemers.

Bij 304 verpleeg- en verzorgingshuizen zijn overtredingen geconstateerd. In totaal ging het om 1.519 overtredingen. Dat is een gemiddelde van 5 per instelling. De Arbeidsinspectie deelde 287 waarschuwingen en 9 boetes uit. Volgens de Arbeidsinspectie richten de verpleeg- en verzorgingshuizen zich zó sterk op de patiënten en bewoners, dat de zorg voor de arbeidsomstandigheden van het personeel erdoor in het gedrang komt.

De instellingen zijn zich niet goed bewust van de risico's op besmetting met Hepatitis B, aldus de inspectie. Hepatitis B is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Het virus is onder meer over te dragen via het bloed. Werknemers lopen dus risico's als ze zich prikken aan naalden met besmet bloed.
Naast maatregelen om 'prikaccidenten' te voorkomen is bescherming mogelijk door middel van vaccinatie. Meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen stelden tijdens de inspecties dat inenting niet nodig was, zonder dat in kaart gebracht was of groepen medewerkers risico's lopen. Verder is opmerkelijk dat werknemers om principiële redenen weigeren zich tegen Hepatitis B te laten inenten. Daarbij is onduidelijk wat er wordt gedaan als zich toch een prikaccident voordoet en wat er gebeurt als medewerkers toch besmet raken.

Naast de overtredingen op het gebied van besmetting met Hepatitus B, bleken de verplichte risico-inventarisaties en -evaluaties over het algemeen verouderd, van slechte kwaliteit en dikwijls onvolledig. Ook het beleid op het gebied van de bedrijfshulpverlening was vaak niet geactualiseerd. De instellingen vertrouwen veelal op de routine van de bedrijfshulpverleners. Vooral 's nachts en in het weekend bleek het erg lastig om over voldoende bedrijfshulpverleners te kunnen beschikken. De Arbeidsinspectie noemt het aantal geconstateerde overtredingen zorgwekkend.

Behalve de Arbeidsinspectie hebben ook twee andere diensten in 2003 een bezoek gebracht aan verpleeg- en verzorgingshuizen. VROM-inspectie heeft de brandveiligheid bij zorginstellingen beoordeeld; komend voorjaar wordt het resultaat verwacht. De Inspectie Gezondheidszorg van VWS onderzocht de voorbereiding op grote calamiteiten en continuering van de zorgverlening daarbij. Het IGZ-rapport wordt binnenkort uitgebracht. De resultaten daarvan bevestigen de bevindingen van de Arbeidsinspectie.

03 mrt 04 07:00