BETER

Onderzoek: de pil als dikmaker

Eén op de drie vrouwen die de pil slikt, noemt de pil dikmakend. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het tijdschrift BETER. Volgens het gezondheidstijdschrift is de anticonceptiepil een medicijn met schrikbarend veel bijwerkingen. Zestig procent van de pilgebruiksters geeft aan hier last van te hebben.

De top vijf van meest voorkomende bijwerkingen van de pil ziet er als volgt uit:
gewichtstoename 32 %
hoofdpijn 17 %
minder zin in vrijen 15 %
depressieve gevoelens 15 %
gespannen borsten 10 %
Andere veel genoemde bijwerkingen zijn misselijkheid en huidklachten. Pilgebruiksters uit alle leeftijdscategorieën rapporten dezelfde klachten. De bijwerking 'minder zin in vrijen' komt opvallend genoeg in de leeftijdscategorie 40-49 jaar niet voor.

Waarom de pil?
De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Maar er zijn meer redenen waarom je de pil kunt slikken. Voor tien procent van de gebruiksters is het tegengaan van menstruatieklachten de voornaamste reden om de pil te nemen. Voor een derde deel wegen zowel anticonceptie als menstruatieklachten even zwaar. Drie procent gebruikt de pil vooral in verband met acne. De helft van alle vrouwen slikt de pil primair als voorbehoedsmiddel.

Bij gebrek aan beter
De helft van alle vrouwen overweegt definitief te stoppen met de pil of is recent gestopt. Maar pilfans zijn er ook. Ongeveer een derde deel noemt de pil 'ideaal'. 'Opvallend is dat zestien procent wel zou willen stoppen maar de pil blijft gebruiken 'bij gebrek aan beter',' schrijft het gezondheidstijdschrift BETER.
Dat de pil uit het ziekenfonds is verdwenen, speelt bij de afweging om te stoppen nauwelijks een rol (2 %). De meest genoemde redenen om te stoppen zijn bijwerkingen (15 %) en de mogelijke gezondheidsrisico's (13 %).

/////