Gemeente Oss


27/2/2004 - Invoering schoolmaatschappelijk werk

Vanaf 1 maart 2004 zijn alle 27 scholen voor het regulier basisonderwijs in de gemeente Oss van start gegaan met schoolmaatschappelijke werk. Bureau Jeugdzorg voert het school-maatschappelijk werk uit. Met de invoering van het schoolmaatschappelijk werk krijgen ouders en leerlingen toegang tot laagdrempelige en vroegtijdige hulp. Op dit moment biedt het basisonderwijs naast een goed leerstofaanbod ook een goede persoonlijke begeleiding. Waar nodig krijgen leerlingen een aangepast programma en daarbij passende zorg. Deze zorg kan nodig zijn op het terrein van het leren, maar in sommige gevallen is er ook zorg nodig op het terrein van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zorg te kunnen bieden op het terrein van de sociaal-emotionele ontwikkeling krijgen de basisscholen vanaf nu via Bureau Jeugdzorg ondersteuning van een schoolmaatschappelijk werker.

Meerdere doelen
Invoering van schoolmaatschappelijk werk dient meerdere doelen:
* vroegtijdig onderkennen van psycho-sociale problemen bij leerlingen in het basisonderwijs;

* uitvoeren van kortdurende interventies gericht op de oplossing van het probleem;

* indien nodig toeleiding naar het regulier zorgaanbod van Bureau Jeugdzorg of een andere relevante instantie.

Naast een hulpverleningsaanbod vormt elke school een schoolzorgteam dat bestaat uit de interne begeleider en de schoolmaatschappelijk werker. Dit schoolzorgteam bespreekt minstens één keer per maand de leerlingen met persoonlijkheidsproblemen en adviseert over de te volgen procedure en aanpak. Bij die bespreking kunnen op verzoek ook leerkrachten en externe deskundigen aansluiten.

Via de school
Voor ouders betekent dit dat als zij op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kind een vraag hebben, zij die vraag kunnen voorleggen aan de leerkracht of aan de intern begeleider van de school. De interne begeleider kan op het verzoek van de ouders dan de schoolmaatschappelijk werker inschakelen. Als er een vorm van hulpverlening nodig blijkt, dan worden vervolgstappen in overleg en met goedkeuring van de ouders genomen.