Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 maart 2004

Vragen van de leden Samsom en Blom (beiden PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

* Bent u op de hoogte van het feit dat de claim die de gemeente Sluis neergelegd heeft bij de eigenaar van de Tricolore voor het opruimen van de olie op de West-Zeeuws Vlaamse stranden en natuurgebied het Zwin niet gehonoreerd wordt ?

* Waarom is gekozen voor de aanpak, zoals deze verwoord is in een brief van de staatssecretaris aan het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Sluis, namelijk dat iedere betrokken overheid voor zich zorgdraagt voor de betaling van de gemaakte kosten en deze verhaalt op degene die aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die het gevolg was van het zinken van de Tricolor ?

* Waarom heeft u de onkosten van de gemeente Sluis niet zelf verhaald op de betrokken reders, zoals u heeft toegezegd aan de Kamer ?

* Klopt het dat de gemeente Veere de onkosten voor het opruimen van de olie wel vergoed heeft gekregen van Rijkswaterstaat? Zo ja, waarom heeft de gemeente Sluis deze onkosten niet vergoed gekregen van Rijkswaterstaat?

* Kan de gemeente Sluis alsnog de onkosten voor het opruimen van de olie vergoed krijgen van uw ministerie? Zo nee, waarom niet?

* Bent u erin geslaagd om de onkosten die door Rijkswaterstaat zijn gemaakt, te verhalen op de betrokken reders? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is het Rijkswaterstaat, in tegenstelling tot de gemeente Sluis, wel gelukt om de kosten te verhalen op de reder?

* Kunt u alsnog voldoen aan de toezeggingen die uw voorganger gedaan heeft in februari 2003 in antwoord op vragen van de leden Samsom en Dijsselbloem met betrekking tot het informeren van de Kamer over de kosten van het opruimen van de olie en de vorderingen van de claim bij de vervuiler, welke nooit nagekomen zijn?

Zie ook: Geen vergoeding Sluis voor ruimen Tricolor-olie , ANP 29 februari 2004

Brief van 25 november 2003 (kenmerk: 9840), namens de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat ondertekend door het hoofd van de Stafafdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken, aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostburg, met als onderwerp Olieverontreiniging Tricolor; kostenverhaal .

Handelingen 2002-2003, nr. 39, Tweede Kamer, pag. 2857-2861

Antwoord van de Minister op vragen van de leden Samsom en Dijsselbloem (796, vergaderjaar 2002-2003)


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.