Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 2-3-2004

Apothekers halen meer kortingen en bonussen binnen

Apothekers hebben in 2003 meer verdiend bij de inkoop van geneesmiddelen dan was voorspeld.

Dit heeft de Boston Consultancy Groep (BCG) berekend voor het ministerie van VWS. Volgens de onderzoekers haalden apothekers vorig jaar 723 miljoen euro aan bonussen en kortingen binnen. Eerder schatte BCG de totale omvang van bonussen en kortingen nog op 650 miljoen euro.

Apothekers en apotheekhoudende huisartsen ontvangen bij bestellingen van bepaalde geneesmiddelen bonussen en kortingen van fabrikanten en groothandels. Het ministerie van VWS heeft al verschillende malen geprobeerd deze verdiensten in te perken.

Voorlopig ziet het ministerie af van nieuwe kortingsmaatregelen voor de beroepsgroep. Eerst wil het de effecten afwachten van het convenant dat betrokken partijen (KNMP, Zorgverzekeraars Nederland, Bogin en VWS) in februari hebben gesloten. Daarin hebben ze afgesproken dat de prijzen van generieke geneesmiddelen fors omlaag gaan. Deze maatregel moet 622 miljoen euro opbrengen.

De uitkomsten van het BCG-onderzoek wijzen uit dat er nog ruimte is voor aanvullend beleid van zorgverzekeraars om kortingen en bonussen af te romen.

* Kamerstuk - Onderzoek kortingen en bonussen apotheekhoudenden Onderzoek kortingen en bonussen apotheekhoudenden Kamerstuk, 2-3-2004

* Persbericht - Bonussen en kortingen apotheekhoudenden verder toegenomen
Bonussen en kortingen apotheekhoudenden verder toegenomen Persbericht, 2-3-2004