Politie Groningen

Politie lost ruim honderd vernielingen op (03/03/2004)

Groningen 03-03-2004 - Forse schade van ruim 30.000 euro

Met de aanhouding van dertien jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, allen uit Groningen, heeft Regiopolitie Groningen ruim honderd vernielingen in de wijken De Hunze, Beijum en het recreatiegebied Kardinge opgelost. De misdrijven werden gepleegd in de periode van oktober 2003 tot januari 2004.

De zaak kwam aan het rollen door een forse toename van meldingen over jeugdoverlast en vernielingen bij het Meldpunt Overlast van de gemeente Groningen. Ook enkele getuigenverklaringen brachten de politie op het spoor van de jeugdige verdachten.

Lantaarnpalen
In de periode van eind december 2003 tot begin januari 2004 heeft de groep in een wisselende samenstelling in bovengenoemde wijken ruim honderd lantaarnpalen vernield. Zo vernielde men de
verlichtingskappen, gooide men de lampen kapot of werd de openbare verlichting op een andere manier vernield. Ook werd de bedrading van de palen losgetrokken en doorgeknipt. Dit lostrekken en doorknippen van de bedrading levert een gevaarlijke situatie op, omdat bij het aanraken van de openliggende bedrading een dodelijke schok het gevolg kan zijn. Het totale schade bedrag wordt geschat op ruim 30.000 euro.

Enkele jongeren uit de groep jeugd hebben zich daarnaast schuldig gemaakt aan het vernielen van ramen van lijnbussen op de Claremaheerd en de Amkemaheerd. Twee bussen werden eind november 2003 met stenen bekogeld, waardoor twee ramen werden ingegooid. In de bus zaten enkele passagiers, maar bleven zij ongedeerd. Begin november was door de groep jeugd ook een lijnbus bekogeld met stenen. Het voertuig liep aan één kant flinke beschadigingen op. Ten slotte namen enkele verdachten auto-emblemen weg van personenautos. Persoonlijke ongelukken deden zich hierbij niet voor.

De aanhoudingen van de jongeren zijn door de politie over de afgelopen maanden verspreid. Allen hebben één of meer verklaringen afgelegd over hun aandeel. Twee verdachten, twee 16-jarigen uit de stad, werden in verzekering gesteld. Zij mochten de volgende dag het politiebureau verlaten. De overige verdachten mochten direct na verhoor het politiebureau verlaten. De politie zal nog enkele jongeren horen in deze zaak. Het onderzoek is grotendeels afgerond.

Afdoening Op basis van het proces-verbaal zijn alle minderjarige verdachten besproken in een overleg tussen politie, openbaar ministerie (OM), Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg. Twee minderjarigen zijn doorgestuurd naar buro Halt, waar zij een alternatieve straf moeten ondergaan. Ten aanzien van vijf minderjarigen is de Raad voor de Kinderbescherming nog bezig met het verrichten van een onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek bepaalt de officier van justitie voor deze vijf jeugdigen welke afdoening moet volgen. Dit kan bijvoorbeeld een taakstraf, een schadevergoeding, jeugdreclassering of toch nog een dagvaarding betekenen. Het OM moet de zaak van twee verdachten nog bekijken. Vier minderjarigen worden gedagvaard. Zij moeten zich verantwoorden voor de kinderrechter.