Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 maart 2004

Vragen van de leden Bussemaker, Timmermans, Van Dam en Dijsselbloem (allen PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de minister van Economische Zaken en de minister van Vreemdelingenzaken

* Kent u het onderzoek, verricht door de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, in opdracht van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat de mogelijke arbeidsmigratie van Centraal-Europa vooral een forse bedreiging kan vormen voor de landen van Centraal-Europa zelf en niet voor de huidige EU? (het Financieele Dagblad van 28 februari 2004).

* Kunt u bevestigen dat het met name hoger opgeleiden en de hogere inkomensgroepen zijn die de wens hebben te migreren?

* In hoeverre verwacht u dat hoogopgeleide mensen uit Midden- en Oost Europa in aanmerking zullen komen voor tewerkstellingsvergunningen op grond van tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt? Hoe verhouden de beperkingen die de Nederlandse regering invoert om de arbeidsmigratie vanuit Midden- en Oost Europa te beteugelen, zich tot de wens om met name kenniswerkers in het kader van de kenniseconomie tewerkstellingsvergunningen te geven?

* Hoe luiden precies de klachten die de minister van EZ tijdens zijn reis door Azië heeft gekregen over de afwerende houding van Nederland om tewerkstellingsvergunningen toe te kennen aan hoog opgeleide kenniswerkers? (onder ander NRC-Handelsblad van 1 maart 2004)

* Hoe verhouden deze klachten zich tot de wens van het kabinet om de kenniseconomie te ontwikkelen, de constatering dat een structurele schaarste aan kenniswerkers dreigt en de mogelijkheid voor de Nederlandse overheid om het aantrekkelijker te maken voor hoogopgeleid personeel om in Nederland te werken, bijvoorbeeld door het voorkomen van onnodige bureaucratie en het wegnemen van drempels? (beantwoording Kamervragen van het lid Bussemaker, 2030407500 op 20 februari 2004)?

* Wat gaat het kabinet dus ondernemen om deze klachten te verhelpen?

* Hoe beoordeelt u in dit verband de forse verhoging van leges voor kennismigranten? Welke effecten zijn hiervan thans al zichtbaar? Wanneer wordt de Kamer bericht over de toegezegde verlaging van leges voor studenten en kenniswerkers?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.