D66

Gehandicapten niet in mobiliteit beperken

Mobiliteitsbeleid

Boris van der Ham

03-03-2004 - D66 ziet niets in de plannen van staatssecetaris Ross-van Dorp rond het gehandicaptenvervoer. De CDA-staatssecretaris wil het gehandicaptenvervoer per taxi beperken en heeft een voorstel gedaan voor een maximum aantal kilometers. Daardoor kunnen sommige gehandicapten maximaal 700 kilometer per jaar afleggen en anderen zelfs maar 350 kilometer per jaar. De staatssecretaris vindt dat gehandicapten meer van het Openbaar Vervoer gebruik moeten maken.

Boris van der Ham, Tweede Kamerlid: 'Het Openbaar Vervoer is in veel gevallen helemaal niet toereikend. Voor iemand die bijvoorbeeld in een rolstoel zit is reizen met een de trein nog steeds een beproeving. De NS kan niet de service verlenen die een gehandicapte nodig heeft. Ik krijg tientallen e-mails binnen van gehandicapten die soms door de NS op het station worden achtergelaten, of in de trein worden achtergelaten omdat er iets 'niet goed is doorgegeven'. Vreselijk voor die mensen'. Op initiatief van D66 zal bij het debat op 9 maart 2004 niet alleen met staatssecretaris Ross maar ook met verkeersstaatssecretaris Schultz worden gedebatteerd. Van der Ham: "Ik wil haar aansporen om het Openbaar Vervoer sneller goed toegankelijk te maken voor gehandicapten, zodat bus en trein daadwerkelijke alternatieven zijn voor het vervoer per taxi'.

D66 is van mening dat de beperkingen zoals Ross die nu voorstelt onacceptabel zijn. 'Ook voor gehandicapten is deelname aan het sociale leven en daarmee mobiliteit van groot belang. Bovendien hebben wij vragen bij de manier waarop de staatssecretaris alsnog extra kilometers mogelijk zegt maken voor specifieke gevallen. Wij willen dat Ross komt met een plan die actieve gehandicapten ook de ruimte te geeft om mee te doen met de samenleving. Meedoen is toch het motto van dit kabinet? Dat moet dan ook gelden voor mensen met een functiebeperking. Daar zullen wij de regering op aanspreken'.