Ingezonden persbericht

DATUM TITEL
04-03-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
05-03-2004 The One AM Radio, Audiotransparent en Zola
05-03-2004 KickStart!
06-03-2004 Gruis Electronix met live: RA-X(NL)
07-03-2004 Pasthéi, Alarm! en Femi-café: Internationale Vrouwendag.
11-03-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
12-03-2004 De Krawattenclup: Skidmarks, Pfaff en Dress
12-03-2004 Drive-in Show: DJ Pruttelpower
13-03-2004 De Pit met live: Soulstitia, Trisomy & Throned by Tyranny
14-03-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: No Man's Land
17-03-2004 Yumi Yumi & Krawalla aus der Raüberhöhle
18-03-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
19-03-2004 KickStart!
20-03-2004 Heavyweight Hiphop Event: The World after 4/02; Caveman speak(BEL),
21-03-2004 Filmhuis Pasthei presenteert: The 24 hour party people
24-03-2004 Feministisch café: wat, hoe, waarom: Hexennacht
25-03-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell
26-03-2004 Anodyne(VS) en Aversion
26-03-2004 Drive-in Show: DJ Suzie
27-03-2004 Kitty - Alternative Mixed Nights in da Bass-ment!
28-03-2004 Filmhuis Pasthéi's documentary night: The Corporation
30-03-2004 FUF Filosofisch Forum: Wat is de zin van het leven?


---------------------------------

Elke maandag: 18:00 Chinees eetcafé (STIL)
Elke dinsdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke woensdag 15:00 Voko Winkel 18:00 Voko Veganistisch eetcafé
Elke donderdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke zaterdag: 14:00 Schism infoshop + Kraakspreekuur
Elke zondag: 18:00 Vegetarische dagschotel

---------------------------------

Donderdag 4
De Lynch & CocktailBar from Hell

Vanavond back to the roots met DJ Suzie. Van old skool hiphop, house & elektro naar lekkere vette nu-skool beatz.


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 5
The One AM Radio, Audiotransparent en Zola

The One AM Radio is het project van singer-songwriter Hrishikesh Hirway. Hij wordt bij het maken van zijn muziek begeleid door verschillende vrienden, maar het meest door violiste Jane Yakowitz, die ook op deze toer van de partij is. Donkere, treurige teksten worden ondersteund door een dromerige combinatie van elektrische gitaar, viool, electronische bleeps en beats. The One AM Radio heeft inmiddels een flinke lijst releases op zijn naam staan, onder meer op labels als Troubleman Unlimited en the Electric Human Project.


Het Groningse Audiotransparent heeft als simpele doelstelling mooie muziek te maken. Hun melancholische songs zijn beïnvloed door pop en moderne postrock-bands. Het gebruik van viool en vocale harmonieën naast de twee inventieve gitaristen maken het geluid van de band heel eigen, maar tegelijkertijd vergelijkbaar met bands als bijvoorbeeld Radiohead en Sparklehorse. In september 2003 heeft het naamloze debuut het daglicht gezien en dit heeft de band veel positieve reacties en daaruitvolgende optredens opgeleverd.


De driemansformatie Zola is afkomstig uit Utrecht en maakt volgens eigen zeggen psychedelische, noisy popsongs. Singer-songwritermateriaal wordt gecombineerd met steviger invloeden en dit levert melodieuze en dynamische gitaarmuziek op waarbij je als luisteraar steeds gevangen lijkt tussen stiltes en uitbarstingen. Aansluitend KickStart!


Aanvang: 21:00 * Entreé: 6,-

---------------------------------

Vrijdag 5
KickStart!

Alternatieve disco

Aanvang: 24:30 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 6
Gruis Electronix met live: RA-X(NL)

Gruis is ACU's dark underground dansavond. Deze keer staat de avond in het teken van de elektronische muziek. Als speciale gast is RA-X uitgenodigd voor een optreden. RA-X is geen onbekende in de Nederlandse muziekwereld. Hoewel hij al jaren onder de naam RA-X opereert, met zijn typische eigen noise elektro geluid, is hij bij de meeste mensen vooral bekend als de gitarist van de surfpunk band Travoltas. Als RA-X heeft hij platen uitgebracht bij bekende underground labels zoals Bunker, KK Records en Kommando 6. Daarnaast heeft hij zijn eigen elektro label, Angelmaker Records genaamd, waarop muziek wordt uitgebracht van zowel onbekend talent als van internationale grootheden uit de elektro wereld (onder andere Legowelt, Rude 66, Luke Eargoggle, It & My Computer).


Voorafgaande en na afloop van het optreden van RA-X draait het Gruis team een mix van elektro, industrial en idm. Denk aan muziek van onder andere Haus Arafna, Wumpscut, Converter, Legowelt, Autechre, Skinny Puppy, Gridlock, Kraftwerk en andere duistere, harde en sfeervolle elektronische muziek. Plaatjesdraaiers: Maarten, Hans D. en M. Voor meer informatie over Gruis zie www.acu.nl/gruis.


Aanvang: 23:00 * Entreé: 3,50

---------------------------------

Zondag 7
Pasthéi, Alarm! en Femi-café: info avond Internationale Vrouwendag.


presenteren info avond over Internationale Vrouwendag. Deze info avond staat in het teken van de internationale vrouwendag op 8 maart. Het is een druk programma met onder andere: Historische en hedendaagse achtergronden van de Internationale Vrouwendag; door Erna Kotkamp, Video over het gekraakte vrouwenpand La Eskalera Karakola in Madrid (met live vertaling), discussie over vrouwenavonden, video van Utrechtse Vrouwendag van 2002 (Utrechts komitee 8 maart), het Stil (Steunpunt Illegalen) over het pas gekraakte vluchtelingenhuis voor vrouwen, stand van vrouwenboekwinkel Savannah Bay, hapjes en disco!


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Donderdag 11
De Lynch & CocktailBar from Hell

Vanavond draait DJ Artistik voornamelijk Break Beats: Old Skool Hip Hop, Raggae, Soul, Drum 'n' Bass en gewoon vette beats. Hij is een echte vinyl junkie die nooit echt aan cd's heeft kunnen wennen en zal vanavond zijn kunsten in het ACU vertonen.


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 12
De Krawattenclup: Skidmarks, Pfaff en Dress

Het Krawattenklup is een initiatief van het Amsterdamse muziektijdschrift That Dam Magazine en dit evenement vindt telkens plaats rond de datum van de uitgave van het blad. Ook al is ligt de basis van That Dam Magazine in Amsterdam, echt plaatsgebonden is het blad niet. Vandaar dat begin maart een aantal presentaties in verschillende steden worden gehouden. Vanavond in Utrecht. De Krawattenklup staat voor film, muziek, magie, dichters en cocktails. Er zullen onder andere optredens zijn van de Skidmarks (vuige rock 'n' roll) en Dress (postpop). De bands zullen in ras tempo met een dubbele festival-opstelling het beste van het beste moeten geven. Daarnaast een aantal kleinere verrassingen waarover dus niet teveel gezegd kan worden.


Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 12
Drive-in Show: DJ Pruttelpower

Aanvang: 24:30 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 13
De Pit met live: Soulstitia, Trisomy & Throned by Tyranny


Openers van de avond zijn Throned by Tyranny, die pas sinds 2002 bestaan. Ze zijn echter geen beginnelingen maar hebben hiervoor in diverse andere bands gezeten, komen uit regio Den Bosch en maken gothic/black zoals te horen is op hun nieuwe demo Yedina'. Trisomy gaat iets langer mee maar heeft ook in 2002 pas hun line-up compleet en komen uit N.O. Brabant. Net als Soulstitia namen zij hun laatste mini-CD, Entanglement, op in Studio Moskou met Sylvia Vermeulen. Het is een band die hard aan de weg timmert door veel op te treden, dankzij de volhardendheid van de zangeres staan ze toch nog op het Pitpodium! Als laatste speelt Soulstitia uit Utrecht, die vorig jaar nog meededen met de metal-battle. Altijd een groot plezier om naar hen te kijken en te luisteren dus kom allemaal kijken naar deze gothic/dark/atmosferic/blackmetal bands!


Aanvang: 20:30 * Entreé: 6,-

---------------------------------

Zondag 14
Filmhuis Pasthéi presenteert: No Man's Land

Na een bruut gevecht midden in de oorlog in Bosnië en Servië, komen twee gewonde soldaten elkaar tegen in een loopgraaf in niemandsland. Ze wachten samen op het donker, wisselen scheldwoorden uit, vinden soms zelfs overeenkomsten en maken een potje ruzie over wie het geweer heeft. Wanneer er een tweede gewonde Bosniër verschijnt wordt het gecompliceerder, deze ligt namelijk op een 'bouncing' mijn en welke ontploft als je wilt opstaan. De twee mannen besluiten te gaan samenwerken, wuiven met witte vlaggen, bellen de UN, proberen het bij een Engelse reporter die even langs wipt en een Franse soldaat zien we een heldendaad verrichten. Zullen de drie mannen in niemandsland een weg uit de hel vinden?
Director: Danis Tanovic * Drama/Comedy * 98 min. * 2001 * Language: Serbo-Croation with Dutch subtitles


Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---------------------------------

Woensdag 17
Yumi Yumi & Krawalla aus der Raüberhöhle

Yumi Yumi verwelkomt je in de wereld van Jap-Pop. Dit noisy punkpop-duo bestaat uit de twee Japanse dames Kaori (gitaar en zang) en Yumi (basgitaar). Samen met Tom, de bands' teddybeer en tevens 'percussionist', rocken ze iedereen van het podium. Met teksten in het Japans en in het Engels, in tune en out of tune vocalen en smaakvolle en dissonante gitaar riffs maken ze er een waar spektakel van. Ze waren afgelopen maand nog live te bewonderen als support van de Zuid-Afrikaanse band BOO! in Tivoli.


Oh gosh, it´s the Räuberhöhle!!!' Er was eens een prettig gestoorde grrrl, ook wel 'Krawall-mädchen' genoemd, die een synthie kreeg van een vriend? Ze begon meer troep te verzamelen waar ze zoveel mogelijk noise mee kon maken, onder meer een slordige miljoen casio'tjes, speelgoed, stylophones, C64's, Atari, Amiga, sequensers, ouwe drumcomputers et cetera. Daarmee tussen de rotzooi gezeten op haar aftandse Oost-Berlijnse appartement besloot ze zichzelf Raüberhöhle te noemen en de wereld met haar kennis te laten maken.


Aanvang: 21:30 * Entreé: 5,-

---------------------------------

Donderdag 18
De Lynch & CocktailBar from Hell

DJ Pruttelpower draait vanavond alles wat los en vast zit! Een lekkere mix van 80's, alto, rock, pop, rock 'n roll, punk, wave en ga nog maar door! Gezellig!!!


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 19
KickStart!

Deze KickStart is geen gewone KickStart maar tevens een afscheids feest van een oud medewerker en haar zeer gewaardeerde vriend. Zij gaan emigreren naar de andere kant van de wereld. Wat te verwachten dan? KickStart hits zoals Refused, Fugazi, Suicidal Tendencies, Placebo, Muse, Decendents, Ramones, maar ook oude disco, new wave, hiphop,ska en wat andere dans hits zoals B52's, Madonna, Sophie Ellis-Baxter etc. Voor de KickStart liefhebbers, maak je geen zorgen, de KickStart hits zullen voldoende aan bod komen. Daar zorgen de DJ's Ezzie-X en Wilco DP wel voor!!!


Aanvang: 23:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 20
The Heavyweight Hiphop Event met live: The World after 4/02; Caveman speak(BEL),


Terug van weggeweest, the Heavyweight Hiphop Event en met een goede reden. Deze avond gaan we ondergronds met een internationaal gezelschap: The World after 4/02, Caveman speak en Stacs of Stamina hebben de handen ineen geslagen om Europa te veroveren! Zij speelden onder andere al met Beans, El-P, Techno Animal, Murs en Sage Francis, om er maar een paar te noemen. We kunnen dus ook gerust spreken van hiphop à la Def Jux en Anticon. Vanavond zullen deze gasten ook nog worden bijgestaan door In-Depth uit Zutphen met rauwe beats & lyrics, kortom: hiphop van de betere soort. Natuurlijk draaien de Lucky Bastards tussen de bedrijven door vette tracks uit het gehele hiphop universum. 'So y'all put ya sneakaz on and hang loose aaaii!!!'


Aanvang: 22:00 * Entreé: 3,50

---------------------------------

Zondag 21
Filmhuis Pasthei presenteert: The 24 hour party people


Manchester 1976: Tony Wilson, een kerel, opgeleid aan Cambridge, nu Granada tv presentator raakt verzeild op een Sex Pistols concert. Totaal geïnspireerd door deze omslag in de muziekhistorie, begint hij met wat vrienden een eigen platenlabel; Factory Records. De eerste band die ze tekenen is Joy Division (later New Order), daarna volgen James and the Happy Mondays, welke later heel duidelijk de tijd weerspiegelen. Deze film is een verhaal over muziek, sex, drugs, larger-than-life karakters en de geboorte van één van de meest fameuze clubs in de wereld; de Hacienda. Deze, op docu stilo gefilmde film, geeft een beeld van Manchester van de late 70'er tot aan de vroege 90'er jaren en de vibraties van Mad-chester, waar je eigenlijk bij had willen zijn.
Director: Michael Winterbottom * Comedy/Drama * 117 min. * 2002 * Language: English with Dutch subtitles


Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---------------------------------

Woensdag 24
Feministisch café: wat, hoe, waarom: Hexennacht

Op 19 mei is het weer tijd voor de Hexennacht! De Hexennacht is een protest tegen seksueel geweld, dat ieder jaar in verschillende landen rond 19 mei georganiseerd wordt. In Nederland zijn op dit moment al groepen in Amsterdam, Groningen en Utrecht druk bezig met de voorbereidingen. In het Feministisch Kafee nemen we alvast een voorproefje door te praten over de volgende vragen: Waarom vinden we het belangrijk de Hexennacht te vieren? Waarom kiezen we voor de vorm van een demonstratie ? of zijn er andere, effectievere manieren om de aandacht te vestigen op seksueel geweld tegen vrouwen? Welke vrouwen doen mee, en wat zijn strategieën om dit een aktie te maken die open is voor alle vrouwen? Wat is het idee van 'veiligheid' dat ten grondslag ligt aan dit protest tegen seksueel geweld? Met een video-impressie van de Hexennacht in Utrecht in 2003, door Sara S'Jegers. Alle vrouwen die mee willen praten, of mee willen denken/organiseren aan de Hexennacht, zijn welkom!


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Donderdag 25
De Lynch & CocktailBar from Hell

DJ's Margherita en Sofia draaien vanavond de Lynch. Met hun bonte verzameling van punk, ska, crust, hardcore en rock 'n roll gaan ze uit hun plaat!


Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 26
Anodyne(VS) en Aversion

Anodyne uit New York maakt muziek die absoluut niet geschikt is voor tere zieltjes. Knetterharde noisy metal met veel dissonant gitaargeweld, ondersteund door technisch drumwerk en een zanger die een goede impressie geeft van hoe de duivel moet klinken in een slechte bui. Bij vlagen in een bijna rockend tempo, dan weer tergend slepend of juist maniakaal snel. Denk aan een mix van bands als Deadguy, Unsane en Isis. Geen wonder dat de band haar platen uitbrengt op het befaamde Escape Artist label.


We dachten al bijna dat ze er niet meer waren, maar gelukkig is niets minder waar: Aversion uit Fryslàn heeft een paar jaar terug ook in het ACU gespeeld en ligt muzikaal in hetzelfde, edoch moeilijk te grijpen straatje als Anodyne. De band heeft duidelijk haar wortels in de hardcore, maar is absoluut niet binnen een noemer te vangen. Chaotische songs met veel tempo- en sfeerwisselingen, van grindcore-achtige passages tot melodieuze sfeerstukken, alles lijkt mogelijk maar voorspelbaar wordt het nooit.


Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 26
Drive-in Show: DJ Suzie

Aanvang: 24:30 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 27
Kitty - Alternative Mixed Nights in da Bass-ment!

Voor wie nog steeds niet is langsgeweest wordt het zo langzamerhand de hoogste tijd: kom gewoon zelf genieten van de unieke en zeer relaxte Kitty sfeer. Check voor een voorzetje of terugblik op dé alternatieve Utrechtse queerdixo ook eens de foto's op KITTY website. Ditmaal is het de beurt aan Kitty residents Siren en Sue X. Zij gaan volledig los met alternative dance, punk, rap, grunge, new wave, metal, gothic, pop, trip hop, electro, 80ties, noise, damesgitaren, ambient, hip hop, noise, dark wave, dub, hardcore, cross-over, ska, 90ies, industrial, electro clash, britpop en techno. Wat wil je nog meer? Voor info: www.acu.nl/kitty.


Aanvang: 23:00 * Entreé: 2,50

---------------------------------

Zondag 28
Filmhuis Pasthéi's documentary night: The Corporation


Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Dinsdag 30
FUF Filosofisch Forum: Wat is de zin van het leven?


Tja, als we dat eens wisten... Er wordt vaak gezegd dat filosofie vaag en abstract is, omdat ze zich met de 'Grote Vragen' bezighoud zoals de vraag naar de zin van het leven. Aan de ene kant is dit een bloedserieuze onderneming die filosofen al duizenden jaren bezighoud, aan de andere kant komt het als volkomen absurd over. Heeft het leven eigenlijk wel zin? Hoe komen we daar achter? Valt het leven überhaupt te begrijpen? Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Gezien de filosofie ons zoals altijd meer vragen dan antwoorden biedt, kunnen we er, in plaats van wanhopen, dus maar het beste om lachen. Monty Python's 'The Meaning of Life' houd ons een spiegel voor die alle kleine absurditeiten van het leven uitvergroot. Verstopt tussen zin en onzin levert deze hilarische film vele interessante filosofische inzichten. Van de geboorte tot de dood, van de Machine that goes 'Ping' tot Christmas in Heaven: als je moet kiezen tussen huilen of lachen om het leven, dan weet je het na deze film wel...


Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

ACU politiek cultureel centrum
Voorstraat 71
3512 AK Utrecht
tel: 030-2314590
email: home@acu.nl
website: http://www.acu.nl