AutoRai

30-1-2004

Nieuwe Opel Tigra TwinTop: cabrio- en coupé voor twee

Met de Tigra TwinTop presenteert Opel op de Autosalon van Genève (4 tot en met 14 maart 2004) als eerste Duitse volumemerk een sportieve tweezitter met een elektrohydraulische stalen kap, die met één druk op de knop volautomatisch opent en sluit.

De dynamische gelijnde Tigra TwinTop verwisselt snel van gedaante en biedt de keuze tussen het genot van open rijden en het rijplezier van een coupé. Dankzij de slimme kapconstructie, waarbij het dak verticaal in de koets verdwijnt, beschikt de Tigra over een bruikbare bagageruimte van maximaal 440 liter. Bovendien is er nog eens 70 liter aan bergruimte achter de stoelen te vinden, waarmee de totale bagageruimte met meer dan 500 liter de grootste in zijn klasse is. De kofferklep van de Tigra TwinTop opent en sluit eveneens elektrohydraulisch met behulp van een druk op de knop.

Voor de pittige - en tegelijkertijd economische - aandrijving van de auto zorgt de 66 kW (90 pk) sterke 1.4-liter ECOTEC motor met de innovatieve TWINPORT brandstofbesparingtechnologie. Daarnaast staat er een krachtige 1.8-liter ECOTEC krachtbron ter beschikking met een vermogen van 92 kW (125 pk), die eveneens voldoet aan de Euro 4-emissie normen. Als alternatief voor de standaard aanwezige vijfversnellingsbak levert Opel als optie een Easytronic transmissie op de 1.4, waarmee zowel handmatig als automatisch geschakeld kan worden.

Carl-Peter Forster, Chairman en Managing Director van Adam Opel AG, over het nieuwe model: Met de Tigra TwinTop bieden wij een aantrekkelijk aanbod voor jonge mensen en mensen die zich jong voelen. Hij levert een belangrijke bijdrage aan ons modeloffensief en vormt een duidelijk statement voor de nieuwe richting die wij zijn ingeslagen, waarbij rond de twintig procent van het modelaanbod uit aansprekende nichemodellen gaat bestaan.

Tot de hoogtepunten van de Opel Tigra TwinTop behoort de innovatieve kapconstructie. Door een druk op de knop wordt het elektrohydraulische mechanisme in gang gezet waardoor het openen en sluiten van de kap zeer eenvoudig verloopt.

De zeer slimme constructie van de kap zorgt er voor dat bij het open rijden het tweedelig stalen dakdeel volautomatisch verdwijnt in een schacht tussen de voorstoelen en bagageruimte. Hierdoor biedt de Tigra TwinTop met open dak nog altijd een bagageruimte van 250 liter genoeg voor bijvoorbeeld een boodschappenkrat. Bovendien beschikt de Tigra TwinTop over een laadruimte tussen kap en voorstoelen die vanuit de cabine bereikbaar is en plaats biedt aan tassen, jassen en andere kleine voorwerpen. De achterruit is gemaakt van krasbestendig glas en is verwarmbaar.

Het exterieur van de Tigra TwinTop is opvallend, waarbij de compacte tweezitter beschikt over uitgebalanceerde proporties en spannende details. Het dynamische lijnenspel neemt niet alleen design- elementen van de Opel designtaal over, maar interpreteert ze ook verassend. Het front is voorzien van de voor Opel kenmerkende trapezoïde-vormige grille met matchromen dwarsbalk, de karakteristieke zoom op de motorkap, de grote luchtinlaat in de bumper en 3D-ellipsoïde koplampen met cilindervormige lampenhuizen. Bij het zijaanzicht valt een aantal elementen op, zoals de korte overhang, de vlakke voorruit, de consequent toegepaste wigvormig, de naar achter oplopende lijn, de lichte taillering van de flanken en de opgeklopte wielkasten. De achterzijde van de kap is verkrijgbaar in een contrasterende kleur waardoor er een gedistingeerd visueel effect ontstaat. Aan de achterzijde vallen de grote, om de hoek doorlopende, achterlichten op, evenals de elegante matchromen lijst in de bumper en de zichtbare uitlaatpijp.

Nog meer liefde voor detail vinden we terug bij de spatborden waar de luchtinlaat en zijknipperlichten geïntegreerd zijn en ook bij de markante vormgeving van de kap. Het interieur van de Tigra TwinTop onderstreept het bijzondere karakter door de in twee kleuren uitgevoerde sportstoelen, de chromen ringen rond de klokken van het instrumentenpaneel en de talrijke aluminium accenten. Bijzonder zijn de twee aluminium strepen die de middenconsole en de transmissietunnel optisch met elkaar verbinden. Daarnaast vormen de uit aluminium opgetrokken rolbeugels een bijzonder designelement.

De Tigra TwinTop zal bij de gerenommeerde carrosseriebouwer Henri Heuliez S.A. in het Franse Cerizay gebouwd worden. De verkoopstart staat gepland voor het najaar van 2004.