Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 februari 2004, no. 49

Preventieproject 'Hou 't Gaaf' op 5 basisscholen

'Kattenkwaad op straat' in Eersel

De leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen St Lucy in Steensel, Meester Gijbels in Knegsel en de Willibrordus, St. Jacobus en het Busseltje in Eersel gaan vanaf maandag na de Carnavalsvakantie aan de slag met het preventieproject Hou t Gaaf.

Op donderdagavond 4 maart vindt op de St. Willibrordus een ouderavond plaats voor de ouders van de betrokken leerlingen. In het project werken de school, gemeente, politie en Bureau HALT nauw samen.

Hou t Gaaf gaat over vandalisme. Vandalisme is het expres vernielen van dingen zonder dat het nut heeft. Je ziet het overal om je heen; kapotte bushokjes, bankjes, ingegooide ruiten, met graffiti bekladde muren enzovoorts.

Preventieproject Hou t Gaaf maakt kinderen bewust van de gevolgen van vandalisme voor slachtoffer, dader en de samenleving, en wijst hen op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun gedrag en keuzemogelijkheden die zij hebben. Tijdens het project komen de volgende vragen aan bod:
* Wat is vandalisme?

* Wat zijn de oorzaken van vandalisme?

* Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

* Hoe kun je vandalisme stoppen en voorkomen?

Het lied Kattenkwaad op straat is een van de middelen die ingezet worden om de boodschap van het project bij de kinderen onder de aandacht te brengen. Een andere activiteit tijdens het project is een rondgang in de buurt van de school. De kinderen gaan bewapend met fototoestellen op zoek naar voorbeelden van vandalisme in hun eigen omgeving en gebruiken de fotos later tijdens het project in de klas.

Politie en Bureau HALT
Medewerkers van de politie en Bureau HALT bezoeken tijdens het project de klassen. De HALT-medewerker vertelt wat er gebeurt als je bij HALT terechtkomt. En de politie vertelt over haar werk met behulp van Nick & Linda; de strip-tweeling die allerhande avonturen beleeft en de kinderen zo laat kennismaken met het werk van de politie.

© 2004 Gemeente Eindhoven